Utazás a ló túlsó oldalára

ORBÁN ÉVA

könyvtárigazgató, Állatorvos-tudományi Könyvtár, Levéltár és Múzeum

Sótonyi Péter professzor úr már egy éve készül rá, hogy a szívének oly kedves lovak titkait felfedje a Paripatitkok múzeumi éjszakáján. A gazdag program az ő ötleteit és szervezőmunkáját és vagy kéttucat ember önzetlen segítségét dicséri. Ormándi Zsolt mobil műhelyt varázsolt az udvarra, hogy kétórás munkával megpatkolja egyik üllői lovunkat. A műköröm-szalonok látványához szokott pesti közönség csak bámult. Sokan voltak, akik még nem láttak olyan közelről lovat, mint most ezt a szép almásderest és az üllői tangazdaságból érkezett fogatok gyönyörű igavonóit, amelyek rendületlenül járták az árnyas parkot Némedi István és munkatársai vezetésével. Az időjárás is kegyes volt hozzánk: a csepegő eső visszavonult, amint elkezdődött az attrakció.

Az aulában már 14 órakor indultak a programok Dallos Gyula és Sótonyi Péter A ló szájának anatómiája és a szájtevékenység fontossága a lovaglásnál című háromórás előadásával, amelyre többnyire profi lovasok jöttek el. Az éjszakai előadások (Bodó Imre professzor a magyar lófajtákról, Lezsák Levente a ló – és a kaszkadőr – lelkéről, Sótonyi professzor a ló mozgásáról és anatómiájáról beszélt) inkább a nagyközönséghez szóltak és 100-200 embert ragasztottak a székhez. Az éjszaka legfőbb jellemzője ugyanis az volt, hogy a hallgatóság nem mozgott, hanem nagy odaadással leste az előadók szavait. Nem csoda: minden mondatukat áthatotta a ló szeretete, és természetesen témájuk fölényes ismerete. Még élénkebb élményt nyújtottak az Anatómia Tanszék múzeumából áthozott preparátumok, amelyeket Sótonyi professzor elő-előkapott előadása közben.

Természetesen hagytunk időt arra is, hogy megtekintsék alkalmi kiállításainkat (dr. Perényi Jánosnak az üllői Nagyállat-klinika munkájáról – egy artroszkópos műtétről és egy trepanációról – készült fotóit és néhányat legérdekesebb hazai lovas könyveink közül) vagy belekukkantsanak a dr. Kótai István összeállította „Mikrovilágba” a három mikroszkópon át, esetleg háncslovat vagy dobozkát készítsenek Szegedi Zsófia vagy Négyesi Barbara segítségével. A legkisebbek rajzolhattak is, míg szüleik a metszetekkel ismerkedtek.

A galérián idén talán valamivel nyugodtabb volt az élet, bár előkerült az a 16 táblára szerkesztett patkógyűjtemény, amelynek néhány darabja már 1900-ban megjárta a párizsi világkiállítást. Erről tanúskodik egy fotó új időszaki kiállításunkon, amely többek között ezt a nagy nemzetközi bemutatkozást is felidézi. Az állandó kiállítás bemutatását ismét az anekdotákból kifogyhatatlan Kótai tanár úr vállalta, még éjféltájban is több tucat látogatót vonzva.

Az éjszaka nagy siker volt. Több mint 600 ló- és múzeumbarát járt nálunk, többen az elmúlt év kellemes tapasztalatait emlegetve. Éjjel egy órakor a mohácsi, egykori Marek József Mezőgazdasági Szakiskola tanáraival és diákjaival beszélgethettünk névadójuk érdemeiről, míg mások még a mikroszkópok előtt álltak sorba. A bátrabbak mohón válogattak a már megszokott ajándék, a Széll Dániel boncmester által fertőtlenített kutyacsigolyák között. A megszokott munkanap után a mozgalmas éjszakától megfáradt tucatnyi könyvtáros pedig megkezdte a jövő évi múzeumi ünnep tervezését.

Hajdú Gábor felvételei