Kisdiákoknak felsőfokon

 El sem lehet képzelni jobb helyet egy egyetemnél mindazoknak, akik minden nap többet akarnak tudni a világról, hiszen az egyetemek a tradíciók avatott őrzői és az új ismeretek bővizű forrásai egyben. Ebben a szellemben fogadta a gödöllői egyetem több tudományos műhelye és színháza a Kutatók éjszakájára érkező vendégeit szeptember 26-án.

A földszinti rektori díszteremben az egyetemen zajló falukutatásokról, valamint a születés, a kisgyermekgondozás művelődéstörténeti kérdéseiről lehetett tájékozódni igényes kiállítású és tartalmú poszterek és filmek megtekintésével, s ami az igazi varázsát adja a Kutatók éjszakájának, a kutatókkal beszélgetve. Az erdélyi Siklódról, ahol a falukutatások egy része zajlott, vendégek is érkeztek.

 A Vadvilág Megőrzési Intézet sokszínű programja a „kakasos" víztorony mellett a gyerekek igazi kedvence volt. Mondtam, hogy vannak itt állatok! - kiáltott fel a Damjanich iskola egyik diákja, amikor meglátott egy vadászgörényt. Nagy sikert aratott körükben az állathangok és a trófeák bemutatója is. Az alsó tagozatos gyerekek nem csak lelkes, hanem türelmes befogadói is voltak azoknak az ismereteknek, melyeket egyébként a leendő vadgazda mérnökök sajátítanak el tanáraiktól. Bebizonyosodott: a tanárok legalább olyan jól értenek a gyermekek nyelvén, mint a már-már felnőtt hallgatókén.

A Fizika és Folyamatirányítási Tanszéken - többek között az Erkel iskola növendékei előtt - megelevenedtek Öveges professzor kísérletei. A bátrabb látogatók a kollégium tetején megtekinthették a fotovillamos erőmű napelemtábláit.

 A Gödöllői Fiatal Művészek Egyesülete és az Argumentum Egyetemi Színpad Nóti Károly örökzöld kabarétréfáját - Lepsénynél még megvolt - játszotta el a színházteremben, majd musical dalokat énekeltek, igen tehetségesen, maradandó élményt nyújtva a hálás közönségnek.

Csak méltányolni lehet, hogy az egyetem is bekapcsolódott a Kutatók éjszakája remélhetően hagyománnyá váló európai uniós eseménysorozatába, amely a hallgatói utánpótlás megbecsülésre méltó, hatékony formájává válhat évek kitartó munkájával.

S még egy sikerről értesültünk: Bleier Norbert bajai agrármérnök, a SZIE doktorandusz hallgatója 2. helyezett lett a Kutatók éjszakája országos fotópályázatán a Megjelölve, újra szabadon című fotójával. Az ő kutatási területe a nagyvad fajok által okozott erdei- és mezőgazdasági kártételek elemzése. Terepi adatgyűjtésekkel igyekszik feltárni a vadkárok keletkezésének okait.

Székely Dániel és Balázs Gusztáv felvételei