Őszi gazdanap Szárítópusztán

 Szeptember 18-án 11. alkalommal rendezte meg őszi gazdanapját a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Növénytermesztési és Biomassza-hasznosítási Bemutató Központja.

- Viszonylag jó évet zárunk a növénytermesztésben - mondta Gyuricza Csaba egyetemi docens, igazgató. Ennek ellenére, kedvező évjáratban is fontos a technológiai fegyelem betartása a talajműveléstől a tápanyag utánpótlásig, mert mindig jón egy következő év, más időjárással. A talaj nem felejti a hibákat, a növény pedig emlékeztet rájuk.

Jolánkai Márton professzor az őszi gazdanap jelentőségét abban látja, hogy egy-egy termőtájon ilyen alkalmakon dől el, hogy a termelők a több száz hitelesített hibridből melyiket vetik jövőre. Ezek a bemutatók adnak választ ugyanis az olyan kérdésekre, hogy milyen a fajták alkalmazkodóképessége és miként alakul az érési idejük.

A Növénytermesztési Intézet igazgatója az energianövények termesztésével kapcsolatban elmondta, hogy bár most kifulladni látszik a divatjuk, mégis ez az egyik útja a jövő mezőgazdaságának. Az azonban még nem derült ki igazán, hogy mely növényfajtákat érdemes energetikai célra termelni.

A szárítópusztai telepen mindenesetre energiafűz-termesztési kísérleteket is végeznek. Az érdeklődők megtudták, hogy aki jövőre fás szárú energianövények termesztésével kíván foglalkozni, az november elejéig telepítési támogatásra pályázhat, hektáronként maximum 200 ezer forint összegig.

Balázs Gusztáv felvétele