Úszótábor tanítójelölteknek

 Úszótábor? Tessék választani! Jászberényben ez a módi. Az Alkalmazott Bölcsészeti Kar városában ugyanis két strand áll a hallgatók rendelkezésére. Messziről jött emberként először persze a távolabbiba, a Lehel strandra igyekeztem, ahol azután csakhamar kiderült, hogy a harmadéves tanító szakosok a karról gyalog is kényelmesen elérhető városi strandon időznek...

B. G.

- Érdekes és kellemes tanévkezdés ez, a nyári szünet meghosszabbítása - fogadott a szolnoki Kis Boglárka. - Nem úszást, hanem úszásoktatást tanulunk, amire majd a munkánk során lesz szükség. És én tanítóként is szeretnék majd elhelyezkedni.

- Én az idén egyáltalán nem voltam strandon, nekem most ez a nyaralás - vette át a szót Turai Melinda, aki Boconádról jár az egyetemre. - Az is jó - tette hozzá -, hogy a többi medencét is ki lehet próbálni a szünetekben.

 A mondottakból is kiderülhetett, jókedvükben találtam a diákokat, de nem csupán jókedvükből jöttek úszni. Az úszótábor itt kötelező.

- Vizsgával zárulnak a strandon töltött órák - folytatta Ugrin György főiskolai adjunktus. - A tanítójelölteknek be kell mutatniuk egy úszást és elméleti ismereteikről is számot adnak. Minderre azért van szükség, mert tanítóként olyan iskolába is kerülhetnek ahol kötelező tananyag a gyerekek úszásoktatása. El kell sajátítaniuk a vízhez szoktatás, az úszásnemek oktatásának gyakorlati fogásait és bizony az életmentési ismereteket is.

A jászberényi tapasztalatok szerint a hallgatók 70 százaléka tud úszni folyamatosan húsz métert. Akinek ez nem megy, annak lehetősége van arra, hogy tanulmányai ideje alatt megtanuljon úszni.

- A magyarok szeretnek úszni, akkor is, ha nincs tengerpartunk. Van egy nagy tavunk, több folyónk, neves fürdőhelyeink és a vizes sportoknak jelentős tradícióit ápoljuk - érvelt az úszásoktatás oktatása mellett Ugrin György. - Nem szólva arról, hogy az életünk is múlhat azon, hogy tudunk-e úszni. De ha „csak" azt tartjuk szem előtt, hogy az úszás a keringéstől az izomzatig mindent fejleszt, már érdemes az úszás kultúráját terjeszteni.

Balázs Gusztáv felvételei