Régi könyvek új kötésben

 A Gödöllői Tudományos Könyvtár és Levéltár olvasói az elmúlt hónapban különleges „kiállítást" tekinthettek meg. Élőben figyelhették, amint restaurátorok katalógustermünkben, a számukra berendezett „könyvkötészetben" tevékenykedtek.

BELME ILDIKÓ

tájékoztató könyvtáros

Gödöllői Tudományos Könyvtár és Levéltár

A könyvtár egy sikeres pályázat révén megkezdhette muzeális értékű régi könyveinek gondozását. Így szeptember 16-tól „befészkelte" magát az OSZK-SOROS Könyvrestaurátor Műhely néhány szakembere.

Simon Imola vezető restaurátorral, a kis csapat vezetőjével beszélgettem könyveink állapotáról, munkájuk fortélyairól, érdekességeiről. Megtudtam néhány igazán hasznos információt az állományvédelemről is. Bizony be kell valljam, melegség öntötte el szívem, amikor azt hallottam, hogy a könyvtárnak remekül sikerült megoldani a régi könyvek elhelyezését. Mert az üveges szekrényekben pormentesen lezárva, illetve a zárt raktárakban fénytől védve, rendezetten viszonylag jó állapotban megőrizhetők ritkaságaink. Ezzel a megkezdett munkával Régi Ritka Könyveink nagyobb százaléka rendben lesz. Persze van köztük jó pár restaurálni vagy újrakötni való is... Itt helyben csak a kisebb javításokat, tisztításokat végezték el, amit inkább karbantartásnak, fél restaurálásnak neveztek... Az igazi restaurálás a műhelyükben kezdődik majd. Újabb pályázatokkal és személyes támogatásokkal, felajánlásokkal remélhetően belátható időn belül bemutathatóak lesznek muzeális értékű dokumentumaink.

Aki ellátogat könyvtárunkba, s érdeklik a régi könyvek, láthatja majd, már most mennyivel rendezettebbek lettek közös értékeink, a XVI., XVII. és XVIII. századi könyveink.