Indul a Gazdakör

PEKÁR ISTVÁN

A korán kelők közül néhányan már bizonyára elcsípték a Gazdakör adását. Talán a műsorvégi stáblistán is feltűnt a felirat: A Duna Televízió megbízásából készítette a Szent István Stúdió, Gödöllő. A Tessedik utcai „Torony" nyolcadik emeletén készül 2009. április 6-ától a közszolgálati televízió mezőgazdasági magazinja. A 15 éves adás hétfőtől péntekig reggel 5.35-től napi 20 percben, szombaton 6.10-től 50 percben jelentkezik, új arculattal és tartalommal.

A létrehozott stúdióban alig több mint két hónap alatt a semmiből teremtődtek meg a műsorkészítés feltételei, így az alkotó munka kiváló körülmények között folyhat. HD technikával készül a műsor, az első tapasztalatok alapján elmondhatjuk, hogy az ország egyik legigényesebb felszerelésével dolgozhatunk. Éppen a csúcstechnikából adódóan még sok a gondunk, nehéz a régi rendszerhez illeszteni az újat, de a televíziónál is nagy segítőkészséget tapasztalunk. Mivel a műsor egy negyedévig csak hetente jelentkezett, nem könnyű a napi adásra átállni. A régiek mellett új munkatársakat is kerestünk, és 29 vidéki, illetve határon túli stúdió is bekapcsolódott a munkába.

Az alkotóműhely szellemiségét úgy jellemezném, hogy az agrárvilágot, tehát a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart, a vidék társadalmát, valamint a természeti környezetet szerves egységként kezeljük. Legfőbb igazodási pontunk az agrárvilág valósághű bemutatása, és tényleges gondjaira gyakorlatias válaszok keresése. A stúdió a műsorhoz kapcsolódóan www.gazdakor.szie.hu néven hírportált is működtet, ahol egyebek mellett a televíziós műsorblokkok írott, bővített változata is olvasható.

Az egyetemi háttér szakmai szempontból számunkra nagyon fontos. Ha túl leszünk az indulás nehézségein, szeretnénk minden oktatót, kutatót, doktorjelöltet, törekvő hallgatót megkeresni, hogy ötleteivel, kutatási témájával, tudományterületéhez fűződő kapcsolataival járuljon hozzá a műsor és a hírportál teljesítményéhez. Nem számít, hogy nincsen műsorkészítési tapasztalat, maga az ötlet, a témafelvetés az igazi érték. Kérem, fogadják bizalommal a Szent István Stúdiót.