Elektromobil - Együtt a jövő mérnökeiért

Bár a recesszió összességében negatív kihatással van a világra, mégis léteznek olyan stratégiai fontosságú területek, amelyek fenntartása nélkülözhetetlen a kilábaláshoz. Gondolok itt az energiatakarékos piaci ágakra, a környezetvédelemre, az infrastruktúra fejlesztésére, valamint az innovációs politika kiugró szerepére. Ezek a kulcsfontosságú területek a válság ellenére, vagy talán pont annak fejleményeként napjainkban még inkább fókuszba kerültek.

Az új kihívások legyőzésének és a versenyképesség fenntartásának egyik legfontosabb alapjává a megfelelő műszaki tudás biztosítása és annak folyamatos utánpótlása vált. Az új helyzetben ezért még jobban felértékelődik a szakképzett mérnöki képzettség hordereje, hisz nemcsak a vállalatoknak, de a világnak is egyre nagyobb szüksége van a tehetséges, tudásra szomjazó és ötletdús fiatalokra az állandó fejlődés biztosításához. Ezért rendkívül fontos, hogy kiemelt figyelmet szenteljünk a jövő mérnökeinek és szakmai fejlődésüknek.

A Bosch már évek óta felismerte az elkövetkező mérnöki generáció jelentőségét, ezért tartja központi célnak a mérnöki pályára lépett hallgatók elismerését, támogatását. Mint multinacionális vállalat fontos szerepet vállal már a mérnöki pálya vonzóvá tételében is, kreatív programkínálattal pedig biztosítja a műszaki terület életközeliségét a hallgatók számára. Ahhoz, hogy leendő mérnök munkatársakat időben megszólíthassuk, nemcsak állandó kapcsolatban kell állni velük, de a vállalati kommunikáció hagyományos eszközein túl, motiváló, képességeik kibontakozását segítő programokat kell kifejleszteni. A cél, hogy a tudományt élményt adó szellemi kihívásként tekintsék és elgondolásaiknak szabad teret hagyva valósítsák meg önmagukat.

Ezek a tehetségek a jövő mérnökeiként már olyan technikai megoldásokon fognak dolgozni, melyek nem csak megkönnyítik az emberek mindennapjait, hanem a Föld megóvása, környezetünk számára kímélő fejlesztéseket jelentenek majd. A Bosch minden üzletágában arra törekszik, hogy környezetbarát eszközöket fejlesszen, és állítson elő, úgy, mint Li-ionos akkumulátorok gyártása, illetve Start-Stop motor-rendszerek.

Ennek a törekvésnek egyik legjobb példája a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. által szervezett Elektromobil verseny, melyet a Föld napja alkalmából hirdetett meg a vállalat az ország felsőoktatási intézményeiben. Ezáltal a rendezvény a környezetvédelem és a műszaki pálya fontosságát egyaránt hangsúlyozza. Az áprilisi rendezvényen mintegy 200 mérnök méri össze tudását az általuk épített környezetbarát járművek által gyorsasági és gyorsulási futamokon Miskolc belvárosában. A rendezvény célja azoknak a tehetséges mérnökhallgatóknak az elismerése, akik megmentik a Földet a jövő generációinak, illetve a nézőközönség figyelmének felhívása a környezetvédelem és a műszaki pálya fontosságára, szépségére és érdekességeire.