Sikeres DAAD pályázat

A Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának Állattenyésztés-tudományi Intézete (ÁTTI) és a berlini Humboldt Egyetem Mezőgazdasági és Kertészeti Karának Haszonállat-tudományi Intézete 2010 januárjában két évre elnyerte a MÖB-DAAD pályázatát mobilitási támogatásra, közös kutatómunka megvalósítása érdekében. A kutatócsoportot Németországban Prof. Otto Kaufmann, Magyarországon pedig Prof. Tőzsér János vezeti.

A projekt célja, hogy az állatok viselkedési, fiziológiai és idegrendszeri reakciói alapján konkrét modelleket és eljárásokat dolgozzanak ki adott termelési folyamatban, a betegségek és jóléti problémák kialakulásának megelőzése érdekében. A haszonállatok reakcióinak műszeres megfigyelése során az állatok állapotát folyamatosan tükröző adatokat nyernek, melyeket a kifejlesztett modellekben hasznosítanak. A termékenységi és termelési paramétereken kívül, fiziológiai, idegrendszeri és etológiai tulajdonságokat rögzítenek nem invazív módszerek segítségével. A viselkedésben és az idegi reakciókban bekövetkezett változások nagyon korán jelzik az állatok egészségi és jóléti problémáit. Ezt jelzi a csökkent aktivitás, a táplálkozás-viselkedési változások, vagy az idegrendszeri alapon történő anyagcsere-változás mintázatában megjelenő eltérés, továbbá a homeosztázis egyensúlyának változása. A gyűjtött adatok nemcsak szubklinikai és klinikai megbetegedésekre, patológiai állapotokra (ivarzás, ellés), hanem az állatjólét színvonalára is utalnak.

A projekt keretében nyílt területen végzett aktivitás mérésekre is sor kerül, a területhasználat optimalizálása érdekében extenzív haszonállat fajokban.

A kutatásban részt vesznek a Szent István Egyetem részéről: Szentléleki Andrea, Kovács Alfréd, Pajor Ferenc, Póti Péter, Tőzsér János, a Humboldt Egyetem részéről pedig: Malin Boge, Julia Dollinger, Annabell Kindler, Kira Kultus, Otto Kaufmann.

A kutatási eredményeket magyar és külföldi tudományos lapokban, valamint tudományos előadásokon teszik közzé.