Tájékoztató az egyetemen elérhető adatbázisokról

 

SCOPUS

Hozzáférhető Egyetemünk számára a Scopus, a világ egyik legnagyobb, legjelentősebb multidiszciplináris adatbázisa az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. TÁMOP 4.2.5. kiemelt projektje keretében (az EISZ Bizottság döntése alapján). A teljes szövegű cikkeket is tartalmazó adatbázis az Egyetem területéről IP-cím alapján érhető el a http://www.scopus.com címről 2012. december 31-ig. Az adatbázisban a legfrissebb szakirodalmi publikációk mellett azok idézettségét is számon tartják.

Az adatbázis használatához segítség az alábbi linkeken található:

http://trainingdesk.elsevier.com/sciverse-scopus

http://www.info.sciverse.com/scopus/about

A Scopus adatbázisban található publikációk adatai és a citációk átemelhetők publikációs adatbázisokba, például a Magyar Tudományos Művek Tárába is.

ESI és JCR

Szintén elérhető Egyetemünk számára az ESI (Essential Science Indicators) adatbázis, valamint a JCR (Journal Citation Reports) adatbázis.

Az ESI adatbázis a Web of Knowledge oldaláról az „Additional Resources”-re kattintva, vagy közvetlen URL-ről http://webofknowledge.com/ESI érhető el.

A JCR adatbázis a Web of Knowledge oldaláról az „Additional Resources”-re kattintva, vagy közvetlen URL-ről http://webofknowledge.com/JCR érhető el. Az elmúlt egy évben egyetemi előfizetéssel, most a pályázat részeként.

Mindkét adatbázis az egyetem területéről, IP-cím alapján érhető el a megadott linkeken, valamint az EISZ (Elektronikus Információszolgáltatás) oldalán keresztül.

Hasznos linkek:

1.         www.webofknowledge.com –- URL of new version 5.3

2.         Training – printed material available on request -  http://wokinfo.com/training_support/training/

3.         http://thenewwok.com/ – technical info

4.         http://wokinfo.com/realvalue/ – additional features to optimize usage

5.         http://wokinfo.com/directlinks/ – Product URLs to bypass the default landing page “All Database”

 

 

A további, önrésszel előfizetett online adatbázisok

 

Az egyetem területén, egyetemi IP-címmel rendelkező számítógépekről több adatbázis is elérhető. Az előfizetett adatbázisok témaköre a tudományterületek széles skálájára terjed ki, igazodva az egyetem képzési struktúrájához.

Az önrésszel előfizetett adatbázisok közül kiemelkednek az EISZ (Elektronikus Információszolgáltatás) által biztosított adatbázisok. A számítógépekről egyéni felhasználónévvel és jelszóval használható tartalmak a következők: a hivatkozásokat is feldolgozó multidiszciplináris Web of Science, aminek része az impakt faktorokat tartalmazó Journal Citation Reports, valamint az EndNote Web online bibliográfiakezelő szoftver; a ScienceDirect az Elsevier tudományos folyóiratait tartalmazza, 1995 után teljes szöveggel. Szintén kiadói folyóiratcsomag a SpringerLink, ahol több mint 1600 tudományos folyóirat található, 1997 után teljes szöveggel. Az EconLit a közgazdasági szakirodalom legfontosabb bibliográfiai adatbázisa. Kiemelt az agráradatbázisok témaköre is, ami például a CAB Abstracts, Zoological Record, Biological Abstracts adatbázisokat is tartalmazza. A felsorolt adatbázisok a http://www.eisz.hu címről érhetők el.

Az előfizetéses adatbázisok másik nagy csomagja az EBSCO, ahol több különböző témakörű adatbázis érhető el. Itt szerepel a pedagógiai témájú ERIC, a környezetvédelemmel foglalkozó GreenFile, az üzleti és közgazdasági Regional Business News és Business Source Premier, valamint a hivatkozásokat is feltáró multidiszciplináris Academic Search Complete. Az EBSCO felületén kereshető adatbázisok a http://search.ebscohost.com címről érhetők el.

Az előfizetéses adatbázisok mellett a szabadon hozzáférhető, az egyetem képzési struktúrájához illeszkedő adatbázisokat is igyekszik összegyűjteni és a használók figyelmébe ajánlani minden tagkönyvtár, így a mi könyvtárunk is. A könyvtár honlapján az Adatbázisok menüpont alatt találhatnak folyamatosan frissülő leírást az elérhető és használható előfizetett és szabadon hozzáférhető adatbázisokról, elérhetősége: http://lib.szie.hu/node/39

Az elektronikus szolgáltatások

A Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár keretében fejlesztett és támogatott e-learning (http://elearning.szie.hu/) és e-portfólió (http://eportfolio.szie.hu/) szolgáltatás intelligens tanulási-oktatási környezetet biztosít az egyetem hallgatóinak és oktatóinak. A könyvtári elektronikus szolgáltatások egyre bővülő köréből az e-learning kurzusok és tananyagok, a tanulást támogató digitális tárházak, online jegyzetek, könyvek, médiatárak, valamint az oktatóprogramok és szakadatbázisok elérése a legnépszerűbb. Ezek jelentős része közvetlenül a könyvtári honlapról is elérhető (http://lib.szie.hu/). Az igényfelmérések és a folyamatos innováció eredményeképpen újabb és újabb e-szolgáltatások kerülnek a hagyományos feladatkörök közé, például az online kutatásokat támogató alkalmazás is (http://onlinekutatas.szie.hu), melyet hallgatók, oktatók egyaránt igénybe vehetnek.

Bármilyen kérdés esetén forduljanak a SZIE Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár tájékoztató könyvtárosaihoz, valamint a SZIE Egyetemi Könyvtár további tagkönyvtárainak könyvtárosaihoz!

Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár