Konferencia a népszámlálásról

Népszámlálás, a területi adatok kincsestára címmel rendezett a Magyar Statisztikai Társaság területi statisztikai szakosztálya és a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara (GTK) konferenciát szeptember 22-én Gödöllőn, amit dr. Gémesi György polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke és dr. Villányi László, a GTK dékánja nyitott meg.

Dr. Laczka Éva, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettese, a Magyar Statisztikai Társaság főtitkára kifejtette, a KSH minden érintett egyetemmel és főiskolával a lehető legszorosabb kapcsolatot kívánja ápolni. Dr. Laczka Éva és dr. Villányi László ehhez kapcsolódva együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a konferencián. Érdekesség, hogy a KSH elnökhelyettese a gödöllői egyetemen szerezte meg doktori fokozatát.

A GTK dékánja elmondta, hogy a kar hosszabb távú célja egy kihelyezett tanszék létesítése a KSH-ban. Dr. Ugrósdy György egyetemi docens (GTK) a népszámlálás eredményeinek egyetemi oktatásban való alkalmazásáról beszélt. Közölte, demográfiai elemzéseket alap- és mesterszakon is tanítanak, az oktatásban nagy hangsúlyt kap a népességváltozás és a népességmozgás, ezenkívül a háztartásokról és etnikumokról szóló adatokat is elemzik.

Végh Zoltán Andor, a KSH szegedi igazgatóságának vezetője rámutatott: a gazdasági, társadalmi folyamatok alakulása végigkövethető a népszámlálás segítségével. Kiemelte, a KSH érdeke, hogy az összegyűjtött adatokat minél jobban megismerje a közvélemény.