Fogathajtás – tizenkettedszer

Hatvanan neveztek a Szent István Egyetem baráti fogathajtó versenyére és negyvenen a főzőversenyre, amit a gödöllői kampuszon szeptember 21-én tizenkettedszer rendeztek meg. Az egyetemmel együtt született programon a diákság is szép számban vett részt.

A Lázár Lovaspark és a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság fogataival zajló viadalon a „segédhajtók” a tizenháromszoros fogathajtó világbajnok Lázár testvérek, Vilmos és Zoltán, egyetemi lovastanárok, Szegedi Gábor világbajnok és Dallos Andor, a Szilvásváradi Ménesgazdaság igazgatója, volt I. osztályú válogatott fogathajtó voltak.

A dr. Solti László rektor megnyitója után kezdődött versennyel párhuzamosan zajlott a fesztiváljellegű főzőverseny, melynek zsűrijét Benke László olimpiai bajnok, mesterszakács, mestercukrász vezette.

A fogathajtás döntőjében Cseh Vanda, az Egri Chateau Wanda Bormanufaktúra képviselője és dr. Sótonyi Péter, az Állatorvos-tudományi Kar professzora hajtottak. Kettőjük párharcából az utóbbi került ki győztesen. Férfiak és nők között azonban külön-külön hirdettek eredményt. A férfiak versenyében dr. Sótonyi Péter mögött második Tóth Zoltán újságíró, harmadik dr. Illés B. Csaba, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar professzora lett. A hölgyeknél Cseh Vanda győzött, a második helyet Rednágel Erika, a SZIE GTK munkatársa, a harmadikat Holota Beatrix, a SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar állattenyésztő mérnök hallgatója szerezte meg, aki egyben a lovastanár (hippologus) és szervező szakon is tanul. A dobogósok közül a korábbi versenyeken már első helyezést szerzett Rednágel Erika (2002) és dr. Sótonyi Péter (2009).

Jó ötletnek bizonyult, hogy meghívták a versenyre az egyetemen meghirdetett lovastanár (hippologus) és szervező szak hallgatóit, akik ízelítőt kaptak a fogathajtó sport kiválóságainak közreműködésével zajló rendezvény szervezéséből. A szak sikeres elvégzése után ugyanis ők is felkészültek lesznek hasonló programok lebonyolítására.

 

Balázs Gusztáv felvételei