Bronzba zárt lendület

ORBÁN ÉVA

„Hallgassa meg, az igazi ezüst- és bronzérmek zenélnek!” – magyarázza Szabó Antal doktor, és finoman megpöccenti a kezében lévő érmet. A numizmatikusoké külön világ: az érmek, érmék, plakettek szerelmesei ilyen titkokat is tudnak, míg a földi halandók szeme csak két és fél dimenziós műremeket lát. Hasonlóan vagyunk a lovakkal is: a bennük rejlő erőt, szépséget és méltóságot mindenki érzékeli, de a színek, fajták, rejtett tulajdonságok csak az értők számára mutatkoznak meg.

Fehér Dezső c. egyetemi tanár, a Magyar Lóverseny Vállalat nyugalmazott igazgatója, az állatorvosi tudományok kandidátusa, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége történeti bizottságának elnöke, Csorvás díszpolgára különleges gyűjteménnyel ajándékozta meg az állatorvos-történeti múzeumot: a pályája során készíttetett és ajándékba kapott, lovas eseményekhez kötődő és többségükben lovakat ábrázoló több mint félszáz éremmel és plakettel. Az új kiállítás, a lovak – e csodálatos és az emberhez oly közel álló lények – életét, fenségességét, mozgását bronzba záró műalkotások a lovasoknak, a numizmatikusoknak és a laikusoknak egyaránt gyönyörűségre szolgálnak.

A gyűjtemény mellett látható Fehér Dezső professzor II. Erzsébet angol királynővel. Az angol telivértenyésztés fellendítése érdekében többször ellátogatott Angliába, ahol nemegyszer a lovassport iránt élénken érdeklődő királyi családdal is kapcsolatba került. A kiállításnak egy híja van: le kell írni azokat a történeteket, amelyek az egyes darabokhoz fűződnek, s amelyekből nemcsak Fehér professzor pályája, hanem a hazai lóversenyzés XX. század végi története is kibontakozik.