Új gödöllői évnyitó Csíkszeredán

Csíkszeredán, a megalapításának huszadik évfordulóját ünneplő Pro Agricultura Hargitae Alapítvány épületében szeptember 19-én nyitották meg a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Tudományok Doktori Iskolájának tanévét. Az egyetem delegációját dr. Molnár József egyetemi tanár, rector emeritus vezette.

A tanévnyitót megelőzően, iskolateremtő munkássága előtt tisztelegve, emléktáblát avattak dr. György Antal, a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány alapító elnöke emlékére.

A „következetes, céltudatos, a mindenki által tisztelt és elismert” dr. György Antal munkásságát Lászlófy Pál, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének tiszteletbeli elnöke méltatta, felelevenítve „mindannyiunk Tóni bácsijának példamutató, követésre méltó, emberi helytállását”.

Dr. Dux László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkára dr. Solti László rektorhoz írt méltató levelében kitért arra, hogy „a külhoni magyar hallgatók képzettségének növelése nem pusztán a nemzet érdekeit szolgálja, de hozzájárul az egységes kárpát-medencei magyar oktatási tér kiteljesedéséhez is.” Elismerését fejezte ki azért a szakmai munkáért, amelyet a SZIE térségi partnereivel a Székelyföldön végez.

A dr. Villányi László dékán kezdeményezésére létrejött projekt az oktatás új dimenzióját honosítja meg Csíkszeredában, amikor is tíz székelyföldi hallgató kezdi meg tanulmányait a doktori képzésben. A képzésre a hallgatókat a Sapientia EMTE oktatói, illetve a SZIE képzésein korábban diplomát szerzettek köréből vették fel.

Csíkszereda és Gödöllő – lévén testvérvárosok – korábban is sok közös kulturális programot szerveztek, köszönhetően dr. Gémesi György polgármester munkásságának. A felsőoktatási lehetőségek kibővítése mellett a Határtalanul! program kapcsán a gödöllői Damjanich Iskola október elején látogatta meg a térséget, hogy a tanulók saját tapasztalataikat és ismereteiket bővítsék olyan ismert helyi személyek segítségével, mint Lászlófy Pál, Bajna György, vagy vitéz Orbán Péter. A pályázat összeállításához is segítséget nyújtott a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar.

Dóczi István felvételei