35. Nemzetközi Charolais Kongresszus

Augusztus 15-27-ig Magyarországon, Szlovákiában és a Cseh Köztársaságban rendezték meg a 35. Nemzetközi Charolais Kongresszust (XXXV World Charolais Congress). A kongresszus megrendezésének lehetősége egyértelműen annak elismerése, hogy mindhárom országban elismerésre méltónak tartja a nemzetközi szakmai közvélemény a tenyésztői munkát. A világkongresszusra minden második évben kerül sor. A közbenső években ún. Technikai Bizottsági ülést szerveznek. A kongresszus házigazdája 2010-ben Texas állam (USA) lesz.

  A kongresszus augusztus 15-20-ig hazánkban zajlott gazdag szakmai és kulturális programmal: hét tenyészet meglátogatásával, a magyar kultúrát bemutató programokkal (tokaji borászat, virágkarnevál, Szent István napi ünnepségek). A kongresszuson 19 országból 170 külföldi vendég vett részt. A legnépesebb delegációval Ausztrália (31 fő), Kanada (24 fő), a legkisebbel pedig Mexikó és Ukrajna képviseltette magát (1-1 fő).

  A szakmai rendezvény kiemelkedő pontja augusztus 17. volt, amikor is délelőtt tenyészállat-bírálatra és a közgyűlésre került sor. A közgyűlésen megfogalmazták azokat a területeket, amelyeket a jövőben a tenyésztők vizsgálni kívánnak: a tenyészérték-becslési eljárások jobb megismerése és az összevethetőség megoldása, a charolais elterjedtségének értékelése a világban: a különböző típusok kialakulás térben és időben, valamint kialakulásuk okai. Délután az alábbi 20-20 perces szakmai-tudományos előadások hangzottak el Szabó Ferenc (Pannon Egyetem, Keszthely) levezető elnök irányításával:

  - Bodó Imre (Debreceni Egyetem): The role of Charolais bulls in crossing with Hungarian Grey cattle.

  - Komlósi István (Debreceni Egyetem): Breeding objectives and breeding values evaluations in beef cattle.

  - Pribly Josef és mtsai (Cseh Húsmarhtenyésztők Egyesülete, Prága): Genetic evaluation of beef cattle in the Czech Republic.

  - Krupa Emil és mtsai (Nyitrai Egyetem): Genetic evaluation of Charolais breed in Slovak Republic.

  - Tőzsér János és Domokos Zoltán (Szent István Egyetem, Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete): Importance and role of different types in Charolais breed.

  A Szervező Bizottság minden tagjának, valamint a megvalósításban részt vevő Kollegináknak és Kollégáknak őszintén gratulálunk!

Dr. Tőzsér János
egyetemi tanár