EURODESK Jászberényben

EURODESK - Ifjúsági korcsoportokat támogató iroda nyílik Jászberényben a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti Karán.

KUN PÉTER

szociálpedagógus hallgató

 A jászberényi kar Szociálpedagógia Tanszékének munkatársai és hallgatói az ARS Generális Alapítvány sikeres pályázatával ősszel elindíthatnak ifjúsági korcsoportokat segítő irodát.

Mi is az EURODESK?

Az Eurodesk olyan, az Európai Bizottság támogatásával működő európai ifjúsági információ-szolgáltató hálózat, ahol a dolgozó friss diplomások fiataloknak és a velük foglalkozó szervezeteknek, személyeknek nyújtanak információs szolgáltatást az európai oktatási, képzési és kulturális kérdésekről. Az iroda célja, hogy az ifjúsági civil szervezetek munkája megbecsülést, elismerést szerezzen a településén, kistérségükben, tágabban az Észak-alföldi Régióban és a társadalom egészében.

Az Eurodesk egyéni érdeklődőknek, ifjúsági szervezeteknek, diákcsoportoknak tud segíteni. Elsősorban olyan oktatásról és képzésekről ad tájékoztatást, melyek a fiatalok európai programokban való részvételét segítik elő. Az Eurodesk információi ezen kívül dokumentumokról (könyvek, az Európai Bizottság dokumentumai, szórólapok) és európai uniós, illetve hazai támogatási lehetőségekről, pályázatokról, szervezetekről szólnak. Konkrét projektek megvalósításához partnercsoportot kereső ifjúsági szervezeteknek és diákcsoportoknak is segít, s mindezek mellett ifjúsági szociális munkát folytat.

Néhány konkrétum - EURODESK: KÉRDEZZ-FELELEK

Portugáliai környezetvédelmi szervezeteket keresel? Esetleg ösztöndíjjal mész külföldre, de zsebpénzt is szeretnél keresni uniós tartózkodásod alatt? Netán nyári idénymunka érdekel? Kérdezz közvetlenül is az Eurodesk európai hálózat több mint 900 információs irodájában dolgozó szakembertől!

Úgy érzed, nem találod meg az európai információk tengerében, amit keresel? Szeretnél többet tudni az Európai Unióról, az ott élő fiatalokról, vagy csak kíváncsi vagy, hol tanulhatsz vagy végezhetsz önkéntes munkát Európában? Ha a válaszod igen, az Eurodesk Neked is mentőövet dob.

Szeretnél külföldön tanulni? Az oktatási rendszerek Európa szerte eltérnek egymástól, legyen az felsőfokú szakképzés, felsőoktatás és továbbtanulás, vagy ehhez kapcsolódó vizsga. A nehézségek ellenére, egyre több diák él a lehetőséggel, hogy egy másik európai országban tanuljon tovább. Azon kívül, hogy hatalmas buli, új nyelvet tanulhatsz meg vagy javíthatod a nyelvtudásod, megismerkedhetsz egy másik kultúrával, barátokat szerezhetsz a világ különböző részein - nem beszélve arról, hogy mindez jól mutat az önéletrajzodban. Akár otthon, akár külföldön akarsz tanulni, a megbízható tájékoztatás megkönnyíti számodra a választást, és diákként az életedet érdekesebbé teszi.

Ismerkedj meg a munkával kapcsolatos jogaiddal és lehetőségeiddel Magyarországon és külföldön! Tájékozódj a munkával kapcsolatos kérdésekről, a foglalkoztatás támogatásáról, jogszabályokról, toborzási eljárásokról, önéletrajzzal kapcsolatos tippekről, munkavállalási engedélyekről, gyakorlati útmutatókról, vizsgákról és tanácsokról, amelyekre szükséged van ahhoz, hogy sikeres legyél a munka világában. Magyar jogaidat Európában is érvényesítheted.

Szívesen tanulnál új szakmát, miközben másoknak segítesz? Az önkéntes munka során új emberekkel ismerkedsz meg, esetenként új kultúrákkal is, és felbecsülhetetlen értékű tapasztalathoz jutsz, amely előmozdíthatja vagy befolyásolhatja karrieredet a jövőben. Ez a terep is kiváló lehet nyelvtanulásra, gyakorlásra.