Kolbász és kerítés Aphrodité szigetén

Ezen a nyáron a külföldi munkavállalás mellett döntöttem, aminek intézményünktől függetlenül, de - kinn dolgozó barátaimnak köszönhetően - nem teljesen önállóan vágtam neki.

CSURJA ZSOLT

 Befejeződtek a vizsgák, a szigorlat mázsás terhe is lekerült a vállakról, eljött a szünidei munka ideje. Idén nem volt érkezésem igénybe venni a szokásos diákmunkák nyújtotta lehetőségeket, így kölcsönből repülőjegyet váltottam Ciprusra, majd másodmagammal (SZIE-YMMF) útnak indultam. A munkavállalás gyorsan és zökkenőmentesen zajlott. A főszezonban mindig szükség van emberre, hiszen a szigetlakók fő bevételi forrása az idegenforgalom, és ezen belül a vendéglátás. Aki dolgozott már valaha ebben a közegben, tudja, hogy igen színes társaság gyűlik össze egy-egy helyen, és gyakran cserélődik az állomány. Nekem a Pizza Hut rendszer helyi sejtjénél sikerül állást találnom, ahol öt teljes hetet töltöttem el.

A munkás csak dolgozik, ez az alapvetés a Szerelem szigetén sincs másképp, főleg, ha az illető újonnan jött, fiatal, és külföldi. A helyi ciprióták vendégszeretők és barátságosak, de a munkához való hozzáállásuk a mediterrán vonalba tartozik, azaz szeretnek pihenni. Helyettük viszont megannyi más nemzet dolgozik, figyelemreméltó a lengyelek, a bolgárok és a Fülöp-szigetekiek magas száma, de jócskán vannak magyarok és románok is. Hetente egy szabadnap jár, forgalom szempontjából a délelőttök enyhébbek, a délutánok mozgalmasak, esténként pedig a szezonban halálfélelem kerítheti hatalmába a felkészületlen dolgozót. A bérezés változó, egyes állásokkal bizony egy év alatt megtakarítható 10 szemeszter költségtérítésének ára, míg mások épp csak kijönnek a helyi viszonyok között. A napi ellátás ugyanis igen költséges, az alapvető élelmiszerek két-háromszor olyan drágák, öltözködni, albérletet fizetni viszont hasonló áron lehet, mint Magyarországon. Augusztus végén aztán nem jön több turista, varázsütésre elcsendesedik a part, kiürül a sétány, az ide dolgozni érkezők nagy része pedig - elégedetten vagy csalódottan - visszatér hazájába.