Jászberényi tervek egy abádszalóki képzésre

Napjaink fontos alapszava az, hogy a felsőoktatásnak szakmai, tudományos, kulturális erejével éleszteni és befolyásolnia kell a környezetét. A társadalmi tőke fejlesztése akkor lehet sikeres, ha megfelelünk korunk szakmai és ágazatközi hívásainak. Egy ilyen tervről szól a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti Karáról származó oktatási projekt.

A jászberényi felsőoktatás földrajzi helyének egyik erőssége az, hogy a képzés rekrutációja zömmel az un. belső periféria területekről kerül ki. A belső periféria azt a környezetet jelöli, amelyben ugyan megtalálhatók a felzárkózó pólusok, de ezen a földrajzi területeken zömében leszakadó és az átmenet évtizedének ,,vesztes" társadalmi csoportjai élnek. Ez a helyzet a nem szokványos vidék-és (felső)oktatásfejlesztési elképzeléseket erősíti.

Egy ilyen szinergiákat teremtő fejlesztési programot indíthat el a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti Kara.

A térséget érintő helyzetre komplex társadalomfejlesztési programok szükségesek azért, mert ,,olyan nemzedékre van szükségünk, amely a megváltozott gazdasági helyzetben is szilárdan állja meg a helyét, foglalkozási körében végrehajtja a viszonyok és a gazdasági érdekek által megkívánt változtatásokat, s akkor sem esik kétségbe, ha a viszonyok hatása alatt más foglalkozási ágra kell áttérnie." Ez a gondolat akár napjaink értelmiségi beszélgetéseiben is elhangozhatna, de mindezt Klebersberg Kunó, egykori vallás-és közoktatási miniszter mondta közel 80 évvel ezelőtt - mondja dr. Szarvák Tibor, tanszékvezető, egyetemi docens.

Az önkormányzat határozott támogatásának köszönhetően a Tisza-tó legfiatalabb városában, Abádszalókon, megfelelő érdeklődés esetén levező tagozaton, költségtérítéses és államilag támogatott formában szociális munka alapszakot, illetve államilag támogatott formában idegenforgalmi szakmenedzser felsőfokú szakképzést is indíthatunk - zárta rövid információját a szociológus-szociálpolitikus-szociális munkás végzettségű oktató.