Új kötet: Emberi erőforrás gazdálkodás

A 2009. évi Mezőgazdasági Könyvhónap keretében Agrárkönyvtárosok író-olvasó találkozóját rendezték február 10-én az Országos Mezőgazdasági Könyvtárban és Dokumentációs Központban. A programban bemutatták Hajós László (a SZIE GTK egyetemi tanára) és Berde Csaba: Emberi erőforrás gazdálkodás című kötetét is, melyet a Szaktudás Kiadó Ház jelentett meg.

A kötetről:

A fogyasztói-szolgáltatói társadalom létrejötte jelentősen növelte az emberi erőforrások szerepét a természeti erőforrásokkal szemben. Egy vállalaton, illetve vállalkozáson belül négy erőforrással kell számolnia a vezetésnek: a pénzügyi eszközökkel, a piaccal, a termelési (gyártási) módszerekkel és az emberi erőforrásokkal.

Az emberi tényező felértékelődött a stratégiai kezdeményezésekben, a versenyelőny megszerzésében és megtartásában. A tudás a tapasztalat, a szakismeret a tőke egyik formája, a szervezeti vagyon része, szervezeti stratégiai erőforrás. Ma a vállalat sikeressége szempontjából az emberi erőforrások már legalább olyan fontosak, mint a másik három tényező.

Az agrárágazat jelenlegi helyzetében az emberi erőforrás hatékony felhasználása egyik kitörési pont lehet a jövőben. Az emberi erőforrás menedzselés nemcsak egy vezetési funkció, hanem a vállalatok, vállalkozások versenyképességének alapvető eleme. Az elkövetkező időszak lehetőségeinek kihasználása, a mezőgazdasági társas vállalkozások talpon maradása, szervezeti hatékonyságuk növelése elsősorban azon a humán tőke bázison múlik, melyek képesek arra a szemlélet- és magatartásváltásra, ami a piaci mechanizmusok meghonosodása, gyakorlatba való integrációja szempontjából elsődleges jelentőséggel bír.

A vállalkozásokat irányító elsőszámú vezetők kulcsszerepet játszanak, hiszen az ő szemléletmódjuk határozza meg elsősorban a modern irányítási technikák, emberi erőforrás menedzsment ismeretek gyakorlatban való alkalmazását.