Minden „fej” számít

NÉMETH TAMÁS

(tamaska120@freemail.hu)

MKK agrármérnök szak

 Az LLP/ Erasmus program keretében sikerült kijutnom a Bolognai Egyetem Agrártudományi Karára, ahol egy csodálatos félévet tölthetek el. Annak idején, Zalaegerszegen, a Kölcsey Gimnáziumban kezdtem olaszt tanulni, s ottani kedves tanárom szeretette meg velem ezt a nyelvet, amit csak „pillola di gioának" (boldogság gyógyszernek) nevezek. Már hosszú ideje készültem erre a szemeszterre, hogy a Gödöllőn tanult ismereteket itt kibővítsem, s minél jobban elsajátítsam a szaknyelvet. Bolognában van Európa legrégibb, s egyben legnagyobb egyeteme, ahol anno Kopernikusz, vagy az Európa Tanács egykori elnöke, Romano Prodi is tanult. A város légkörét is alapvetően meghatározza az Universitas szelleme, elég csak az egyetemi utcán a Zambonin végigsétálni. Az én karom a város szélén található, így nem mindig tudok ebben a nyüzsgésben részt venni. De ezt az életérzést nem lehet leírni, át kell élni, amit a városban tartózkodó körülbelül 80 ezer diák képes okozni.

 Nagyon szembetűnő az oktatásukban, a tanár-diák viszony közvetlensége, az a mód, ahogyan igyekeznek minél jobban segíteni a tananyag elsajátítását. Azt is furcsálltam, hogy egy diákkal is beindítanak egy tantárgyat, lévén, hogy minden „fej" számít. Karunk épületét (képünkön is látható) az új évezredben adták át, emiatt eléggé felszereltnek, s modernnek számít, egy igazi campus. Nem véletlen, hogy az Agrártudományi Kar a legnagyobb, hisz Emilia-Romagna tartomány Veneto mellett Olaszország éléskamrájának számít.

A diákok a labormunkába is bekapcsolódhatnak, így a gyakorlatban is láthatják az elméletben hallottakat. Pár kiránduláson is részt vettem, így jutottam el például egy Tirolban lévő nagy almafeldolgozóba.

 A tárgyfelvétel lazább a nálunk megszokottnál, hiszen akár a vizsga előtti napon is megteheted. Tételsor az nincs, ne is keressétek, a tanárok általában feldobnak egy kérdéskört, s arról kell beszélni.

Azok a hallgatók is bátran választhatják ezt az egyetemet, akik nem beszélnek olaszul, mert jó pár tantárgyat angolul is meghirdetnek, és vannak olyan tanárok, akik felajánlják, hogy angolul is vizsgázhatsz.

A szálláslehetőségekről annyit érdemes tudni, hogy Olaszország nem igazán bővelkedik kollégiumi férőhelyekben - ez is kedvenc csemegéje a mindenkori ellenzéknek. Így, ha szeretnétek helyet kapni, akkor időben kell lépni. Az árak egy hónapra vetítve 270-350 euro közt mozognak. De azt mondom, sokkal biztonságosabb egyetemi keretek közt szállást keresni, mert egy esetleges olcsóbb albérletért később nagy árat fizethettek.

A közlekedés a városban kiváló, szinte egymást érik a buszok. Amennyiben messze laktok a sulitól, 24 euróba kerül a diákbérlet, de ha nem utaztok annyit, akkor érdemes vásárolni 10-es gyűjtőjegyet 8,50-ért.

Mint már említettem, a diákélet elég pezsgő. Hetente szerveznek Erasmusos bulikat. Beugró nincs, de ha fogyasztani akarsz, érdemes venni egy 10 eurós drinkcardot, s ezzel 3 bármilyen ital fogyasztható.

Olaszországban az élelmiszerek ára a hústermékek kivételével elfogadható, bizonyos termékek olcsóbbak is, mint nálunk. A szolgáltatások viszont még egyszer annyiba kerülnek, érzékeltetésképpen egy korsó sör 4,50-5 euro. A dohánytermékek ára is duplája a miénknek, így a dohányosok ezzel is számoljanak.

Ha a Bologna FC bennmarad az első vonalban, érdemes kilátogatni egy-egy nagyobb meccsre, s látni mondjuk a Milan, vagy az Inter játékát élőben.

Zárszóként annyit, hogy mindenkinek, akinek lehetősége adódik, próbálja ki a külföldi tanulást, mert életre szóló élménnyel lesz gazdagabb. Óriási dolog az, ha megtanulunk túllátni hazánk határain, megismerni egy másik országot, egy másik kultúrát. Ha valaki többet szeretne megtudni erről a helyről, bátran írjon, amennyiben tudok, készséggel válaszolok.