Konferencia a cigány néprajzról, történelemről és kultúráról

 A cigány kultúra néprajzi és történeti kutatása a Kárpát-medencében címmel konferenciát rendezett Bódi Zsuzsanna emlékére a Néprajzi Társaság és a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara február 18-20-ig Gödöllőn. Az elhangzott előadásokból tanulmánykötet készül.

A konferenciát köszöntő dr. Villányi László dékán elmondta, hogy a kar érzékenyen figyeli a társadalmi változásokat, mert csak így tud eleget tenni küldetésének: elősegíteni a hallgatók értelmiségivé válását. Ezt a célt szolgálta a Romológiai és módszertani tanszék közelmúltbeli létrehozása, s még korábban a romológiai gyűjtemény befogadása. Mindkét műhely lehetőséget kínál más egyetemeken tanulóknak is az ismeretszerzésre.

A résztvevők néma felállással tisztelegtek Bódi Zsuzsanna emléke előtt. A jogász, néprajzos, művelődésszervező 1949-ben született Hajdúböszörményben és 2007 végén hunyt el. Pályáját a gödöllői tanácsnál kezdte, majd 1977-ben őt nevezték ki a Pest megyei cigányügyi titkárnak. Később a Pest megyei múzeumok igazgatóságán dolgozott. 1992-ben a Magyar Művelődési Intézet Nemzetiségi Osztályának munkatársa lett. Sokoldalú nemzetközi kapcsolatokat ápolt, s kutatómunkájának eredményeit széles körben publikálta, emlékezett rá Eperjessy Ernő, a Magyar Néprajzi Társaság nemzetiségi szakosztályának képviselője.

A tanácskozás alkalmából mutatta be dr. Deáky Zita, a SZIE egyetemi docense a SZIE GTK, a Györffy István Néprajzi Egyesület és a Magyar Művelődési Intézet közös kiadásában megjelent könyvet, Augustini ab Hortis A magyarországi cigányok mai állapotáról, különös szokásairól és életmódjáról, valamint egyéb tulajdonságairól és körülményeiről című 18. századi munka magyar fordítását és az eredeti szöveg kópiáját.