Márton napi hagyományápolás

 

DR. SZILVÁSSY ORSOLYA

főiskolai docens

ABPK Szarvas

A Márton-nap az egyik legvidámabb és régtől fogva megült népi hagyomány, amely az ilyenkor általában körbehordozott lámpásokkal még ad egy kis lelki melegséget és világosságot a hideg téli napok átvészeléséhez. A magyarországi német nemzetiség körében ez az ünnep még elterjedtebb, igazi népünnep, és talán nem tudja mindenki, hogy a lampionos felvonulás szokása (St. Martinszug) is eredendően a német hagyományból származik.

Az Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Karon, Szarvason – a már korábban elindított szlovák, román és roma nemzetiségi képzések mellett – 2009 óta folyik német nemzetiségi óvó- és tanítóképzés, amelynek fontos célkitűzése, hogy a régióban megteremtse az itt élő német nemzetiség fennmaradásához, identitásának, kultúrájának és nyelvének megőrzéséhez a személyi és szakmai feltételeket. Természetes az együttműködés igénye a német nemzetiségi önkormányzatokkal és nemzetiségi iskolákkal; hallgatóink lelkes tagjai is ezeknek a közösségeknek.

Vésztőn az idei Márton-nap szervezésében Lázár Attiláné, a német nemzetiségi tanító szakirányt kiegészítő képzésen Szarvason végző hallgatónk vállalt meghatározó szerepet, aki a Szabó Pál Általános Iskola tanítója, és ez alkalommal is fontos programmal járult hozzá a békési kisvárosban tavaly megalakult német nemzetiségi önkormányzat tevékenységéhez. Hallgatónknak a Vésztői Újságban megjelent cikke egy olyan nap eseményeit idézi fel, amit jókedvvel, tartalmasan, a hagyományokat élvezettel ápolva élhetett át a város apraja-nagyja, és ami a civil kezdeményezések sikerére is kiváló példa. „Egész héten lázas előkészületek voltak az óvodában és az iskolában egyaránt. Kicsik és nagyok együtt készítették a szebbnél szebb lámpásokat a felvonulásra, és a Márton napi liba ihlette rajzokat a kiállításra, amit a járókelők már pénteken reggel 8 órától megtekinthettek a város főterén. A hangulatot fokozta a nyugdíjas nénik bemutatója az egykori, hagyományos „Tollfosztásról”. A nap fénypontja az esti lámpásfelvonulás volt, amire a gyülekezés már fél négy tájékán kezdődött. Érkeztek a versenyzők gazdáikkal, és a lámpások készítőikkel, és még sokan mások. Miközben a zsűri értékelte az alkalomhoz illő öltözékben megjelent libákat, izgalommal kezdtük meggyújtani a lámpások mécseseit. Ekkorra már besötétedett, és kezdődhetett a felvonulás. Hosszan kígyózott a vonulók sora, a lámpások színes fényének és a német Márton napi dalok kíséretében. A Városháza elé érkezve a Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke röviden megemlékezett e naphoz kacsolódó magyar és német szokásokról. A németet tanuló gyerekek közül néhányan a Márton naphoz kapcsolódó dalt, mesét és népi bölcsességeket adtak elő.”