Egy hét Moszkvában

 

LENCSÉS ENIKŐ

Abban a páratlan szerencsében volt részem márciusban, hogy másodmagammal részt vehettem egy tudományos diákköri konferencián Moszkvában. Egy hetet töltöttem az orosz fővárosban, amely eléggé zsúfoltra sikerült. A konferencián az orosz hallgatókon kívül 5 ország 15 diákja vett részt. Voltak hallgatók Szlovákiából, Lengyelországból, Fehéroroszországból, Kazasztánból és természetesen Magyarországról. Három nagyobb témakörben - közgazdaságtan, agronómia és kertészet - lehetett előadni. Ezen belül számos kisebb-nagyobb szekció volt még. Az egyhetes konferencia alatt összesen körülbelül 300 előadásra került sor, ezek nagy részét orosz nyelven tartották meg. Mivel én nem beszélek oroszul, ezért előadásomat angolul tartottam, egy orosz tolmács segítségével.

  A konferencián kívül természetesen jutott azért idő arra is, hogy Moszkva legnagyobb nevezetességeit is megnézzük. Számomra Moszkva egy kétarcú nagyváros! Egyik arca, amit a turistáknak mutat, a fényes, csillogó, hatalmas metropolisz. Ez nyilvánul meg például a Vörös téren, a Kremlnél, a bevásárló utcáknál... stb. Ugyanakkor ott van a másik arca, a szocreál, a hatalmas tízen-, húszon emeletes betontömbök; szürke, kissé lehangoló környezet. Ja és ne feledkezzünk meg a híres moszkvai metróról: a metróvonalak behálózzák az egész várost, rajtuk keresztül szinte bárhova eljuthatunk (persze több átszállással). A metrókocsik ugyanolyanok, mint a budapestiek, az állomások különböznek. Vannak gyönyörű szobrokkal, faragványokkal díszített megállók, látni üvegablak utánzatokat, ugyanakkor vannak üres, sivárak állomások is. Arra számítani kell, hogy gyorsasága miatt a metrón hatalmas tömegek utaznak.

  Számomra ez az egy hét felejthetetlen élmény volt Moszkvában. Szóval, ha bárkinek lehetősége van elutazni ebbe a csodálatos városba, akkor mindenképpen tegye meg.

Taxonomy upgrade extras: