A Magyar Örökség-díjas Marek Józsefről

 Előző számunkban megírtuk, posztumusz Magyar Örökség-díjas lett Marek József állatorvos professzor; az oklevelet és aranyjelvényt Fodor László, a SZIE Állatorvos-tudományi Kar dékánja és Láng Jenő vette át március 24-én az MTA-n. A tudósról az ÁOTK könyvtárának honlapján (www.konyvtar.univet.hu) a következőket olvashatjuk:

Marek József (1868-1952), oktató 1901-1935 között. 1901-ben a járványtant különválasztották a belgyógyászattól. A belgyógyászat oktatását Marek vette át. 1907-ben írt az általa felfedezett új kórképről, a "tyúkbénulásról", a majdani Marek-féle betegségről. Ő dolgozta ki a lovakon addig kivihetetlennek nyilvánított gyomormosás technikáját. Az általa szerkesztett előbb kettős majd, együregű, tág ún. "Marek-szonda" segítségével lovak ezreinek életét mentette meg. 1918-ben választották a Magyar Tudományos Akadémia tagjává.

Hutÿra Ferenc 1894-1898 között 3 kötetben jelentette meg "Állatorvosi belgyógyászat" című másfél ezer oldalas művét, amely a fertőző betegségeket is tartalmazza. 1905-ben németül adták ki "Spezielle Pathologie und Therapie der Haustiere" címen, társszerzője: Marek József. A tankönyv nemzetközileg elismertté vált, és a nemzetközi szakirodalomban páratlan pályát futott be. A fertőző betegségekkel foglalkozó részt Hutÿra, a nem fertőző bántalmakról szólót Marek írta. A művet utódaik, Manninger és Mócsy folytatták a 11. német kiadás (1959) megjelenéséig. Angol, olasz, spanyol, orosz nyelven több kiadásban is megjelent és kínai nyelvre is lefordították. (D.A.)

Taxonomy upgrade extras: