Trópus a Télben – a Füvészkertben

Novemberben is gyönyörű az ELTE Füvészkertje, a botanika hazai művelőinek és kedvelőinek egyik zarándokhelye. A több mint százötven éves botanikus kertben immár egyetemünk kertészmérnök hallgatói is otthonosan mozognak a két egyetem közötti együttműködés révén. A kölcsönkapcsolatok egyik eredménye a november 7-9-ig másodszor meghirdetett Trópus a télben című rendezvény volt, melyet dr. Solti László rektor nyitott meg. A látogatók sokaságát a déligyümölcsök páratlanul széles választéka várta.

B. G.

A SZIE részéről Neményi András és Paksi András volt a két főszervező, akik a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar húsz kertész alapszakos hallgatójára is számíthattak a rendezvény előkészítésében és lebonyolításában.

A harmadéves Varga Dorottya és Zsolnay Gergely a botanikus kert kastélyának emeleti kiállítótermében fogadta és kalauzolta a látogatókat.

- Nem mindennapi sem a kiállítás, sem az érdeklődés a program iránt - mondta Varga Dorottya kertészeti vállalkozásfejlesztő szakirányos hallgató. - Nógrád megyében, Erdőtarcsán lakom, szeretem a természet közeli életet. Itt most otthon érzem magam, még ha a fővárosban is vagyunk.

- Az ön egyik feladata itt a kar felvételi kínálatának népszerűsítése. Van-e érdeklődés?

- Ez a rendezvény valóban a hosszú távú utánpótlást segítheti, hiszen a látogatók többsége a nagyszülők és a kisgyerekek generációjához tartozik. Mindenesetre érdeklődnek, hol található az egyetemünk és mennyire foglalkozunk a trópusi növényekkel.

Zsolnay Gergely tanáros rutinnal kalauzolta a vendégeket az egzotikus zöldségek és gyümölcsök között.

- Két évvel előbbre járok társaimnál a korban; érettségi után környezetvédelmi-településgazdasági technikusnak tanultam az Irinyi iskolában.

- Otthonosan mozog a Füvészkertben.

- Tősgyökeres pesti vagyok, de családi házban nőttem fel. Vonzódom a vidék iránt, ezért is választottam Gödöllőt. Itt pedig többször jártam, nagyon fontosnak tartom, hogy közel a Belvároshoz létezik ez a botanikus kert. Rendezvényünk programja évről-évre gazdagodik. A trópusi vásár termékkínálatával kevés hazai piac tudna versenyezni. Persze ezek nem olcsó termékek és az átlagvevő ismeretei is nagyon felszínesek, sokan a kókusz termésének formáján is meglepődtek.

Beszélgetésünkön azt is megtudtam, mindketten szeretnének tovább tanulni. Dorottya a növényorvoslás, Gergely a vidékfejlesztési mesterszak iránt érdeklődik.