Tanulmányút délen

PILINSZKY KATALIN

Phd. hallgató

MAGYAR ANDREA

V. évfolyam

FÁCZÁN TIBOR

V. évfolyam

Az egyetemünkön működő megyei kluboknak nyújtott támogatásokat a hallgatók szakmai fejlődésére és korszerű hazai üzemek tanulmányozására fordítjuk. A legutóbbi tanulmányutat a Gödöllői Egyetem volt Diákjainak Baráti Egyesülete szervezte október 3-án, nagyobb részben Borsod-Abaúj-Zemplén megyei és külföldi hallgatók részére.

Tanulmányutunk során délelőtt meglátogattuk Izsákon a Helibor Szövetkezet Pincészetét és az általa integrált szőlőtermesztés rendszerét. A szövetkezethez mintegy 2.500 ha szőlő tartozik, amelynek jelentős része magántulajdon. A termelők termését a szövetkezet dolgozza fel és a szőlő súlya, illetve annak cukorfoka alapján történik a fizetés. A beszállított termésből különféle borokat, szőlőmustot, üdítőket és pezsgőt gyártanak. A pezsgő gyártásához elsősorban az Eredetvédett Arany Sárfehér fajtát használják fel. A szőlő feldolgozása és a pezsgőgyártás korszerű berendezésekkel történik.

Programunk délután Dunaegyházán, a Haladás Mezőgazdasági ZRt-ben folytatódott, ahol a gazdaság árutermelését ismertük meg. A társaság mintegy 1.700 hektáron gazdálkodik, amelyen a burgonyatermesztés a fő irány - mintegy 25 %-ot tesz ki -, majd a csemegekukorica, a zöldborsó, a zöldbab és a gabonafélék következnek.

Az egész terület öntözhető és szinte valamennyi növényt öntözik. Az öntözött burgonya 40 tonna termést ad hektáronként, ami jól jövedelmez. Az egész burgonyatermesztés gépesített, a feldolgozás során a piac igényeinek megfelelően készítik elő az árut.

Összefoglalva, a tanulmányúton megismerkedtünk kétféle növénytermesztésű üzemmel, gondjaikkal és lehetőségeivel. Sok új, hasznos ismerettel gyarapodtunk, ízelítőt kaptunk a jelenlegi állapotokról, mindezért nagyon hasznos volt a tanulmányutunk, amelyért dr. Vajdai Imre tanár úrnak, a GEDBE titkárának mondunk köszönetet.