Harcművészet, önvédelem mindenkinek!

 A mai rohanó világunkban - sajnos - egyre gyakrabban kerülhet mindenki olyan helyzetbe, kortól és nemtől függetlenül, hogy szüksége lehet önvédelmi ismeretekre. Gödöllőn működik egy kung-fu iskola, ahol egy különleges harcművészeti stílust és önvédelmi technikát lehet elsajátítani.

A Wing Tsun kung-fu, az egyetlen olyan ősi kínai harcművészet, amelyet egy apáca hozott létre 300 évvel ezelőtt. Nem igényel különösebb fizikai erőt, akrobatikus hajlékonyságot. Bárki, bármikor elkezdheti, mert könnyen és gyorsan tanulható. A Wing Tsun egy titkos stílus volt, emiatt megmaradt a tradíció, így azokat a technikákat is tartalmazza, amelyek más stílusból a versenysporttá történő átalakulásuk miatt elvesztek, pl. az érzékeny, gyenge pontok támadása.

Hatékonysága abban rejlik, hogy az apáca figyelembe vette az emberi anatómiát és a puszta fizikai erő helyett az értelemre, a gondolkodásra, gyorsaságra, könnyedségre helyezte a hangsúlyt. Közelharci technikái révén esélyt ad a nőknek és a gyengébb fizikumúaknak is a valós harcban. Gyermekeknek 10-12 éves kortól tudjuk ajánlani, mivel ez a korosztály már hosszabb ideig tud figyelni. Minden sportot, így a harcművészetet is érdemes minél hamarabb elkezdeni, de a Wing Tsun a taktikára is hangsúlyt fektet, így korhatár nélkül lehet gyakorolni.

A Wing Tsun oktatása kínai hagyomány szerint csak családon belül történhetett, apáról-fiúra szállt a tudás, egészen a hetvenes évekig, amikor Yip Man nagymester elkezdte nyilvánosan is tanítani. Az ő tanítványa volt Bruce Lee, aki világhírűvé tette ezt a stílust. Az öreg mester Dr. Leung Tinget nevezte ki örökösének.

Dr. Leung Ting nagymester két héttel ezelőtt meglátogatta a magyarországi tanítványait, és szeminárium keretében oktatta a lelkes diákokat. Gödöllőről is jelentkeztek tanítványok, akik a legmagasabb fokozatú kínai mestertől akarták ellesni a Wing Tsun technikáit. Dr. Leung Ting hazánkba évente eljön, így lehetőségünk van közvetlenül kínai mestertől is tanulni.

A Wing Tsun orvosi szempontból is egyedülálló, gyakorlói egészségesebbek az átlagnál mind fizikai, mind mentális tekintetben. Belső erőre ható (Chi Kung) gyakorlatai meghosszabbítják az aktív életkort, és nagyon jó hatással van a gyermekek személyiség-fejlődésére is.

A Wing Tsun kung-fu magas szintű önvédelmi értéke miatt az FBI és a Bundeswehr kiképzési anyagában is szerepel. Mivel lehetőség van egyéni tanulásra is, egyre több elfoglalt, magas beosztású személy is gyakorolja ezt a stílust.

Tréningek Gödöllőn a GEAC Sportcsarnokban hétfőn és szerdán 19:00-20:30-ig. Jelentkezni folyamatosan lehet az alábbi elérhetőségeken, vagy személyesen.

Mester /Si-Hing/: Bittó Róbert 2. mesterfokozat

TEL.: 30/524-3972 ; bitto.robert@wingtsun.hu

www.godolloiwingtsun.fw.hu

www.wingtsun.hu