Az ezredik CNAM bizonyítvány

 Szabó Ágota személyében az 1000. hallgató vette át a francia CNAM Felnőttképzési Egyetem hazai központjában, a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán megszerzett bizonyítványát október 17-én, Budapesten, a Főpolgármesteri Hivatal dísztermében.

A francia Conservatoire national des arts et métiers (CNAM) állami felnőttképző egyetem 2000 óta folytat kompetencia képzést Magyarországon. A párizsi székhelyű CNAM az egész világon jelen van: Franciaországban 29 regionális centrumban, a világ 41 országában pedig 150 együttműködési megállapodás alapján működik. Magyarországi központja a GTK Vállalkozási Akadémia és Továbbképzési Intézetében van, melynek igazgatója, dr. Guth László egyetemi docens köszöntötte a bizonyítvány átadó ünnepség résztvevőit.

 A hálózat jelenlegi tagjai a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Közgazdaságtudományi és Műszaki Egyetem, a SZIE, a Budapesti Gazdasági Főiskola, a Pannon Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Dunaújvárosi Főiskola. A CNAM közel 350 szakterületen képez szakembereket. Hazánkban eddig ezer hallgató szerzett kompetencia-bizonyítványt vagy diplomát a CNAM képzésén kis- és középvállalati menedzsment, minőség-menedzsment, egészségügyi irányítás, logisztika és szállítás, kontrolling, turizmus, illetve szociális szakértői területen.

- Budapest a jövőben is örömmel biztosít helyet és lehetőséget az olyan célzott képzési programoknak, amelyek segítségével a budapesti vállalkozások és szervezetek képzett munkaerőhöz jutnak, a budapesti munkavállalók pedig biztos megélhetést nyújtó, piacképes szakmai tudásra tehetnek szert - mondta az ünnepségen Demszky Gábor főpolgármester.

A francia állami felnőttképző egyetem magyar partnerei segítségével már most jelentős eredményeket könyvelhet el. Több mint 200 éves szakoktatási tapasztalatával, modern és rugalmas struktúrájával mindenütt azt képes nyújtani, amit az adott gazdasági környezet és kultúra megkövetel.

- Budapest pontosan érti, milyen elengedhetetlenül szükség van az ehhez hasonló kezdeményezésekre - szólt a továbbiakban a fővárosi önkormányzat vezetője. - A magyar GDP 37%-át Budapesten, csaknem felét, 47%-át pedig a Budapesttel együtt számított központi régióban állítják elő. Folyamatosan nő a vállalkozások száma: míg 100 lakosra 2000-ben 190, tavaly pedig 209 vállalkozás jutott, addig az idei első félévben már 213. Vidéken ez a szám 100 alatt volt. A vállalkozásokat a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány célzott hitelekkel, szakmai információkkal, tematikus programokkal segíti versenyképességük fokozása érdekében.

Dr. Villányi László, a SZIE GTK dékánja azt emelte ki az ünnepségen, hogy Magyarország európai integrációja lehetővé tette a felsőoktatási intézmények szabad együttműködését.

- Az egyetemeket elsősorban a versenyképes diploma kiadásának követelménye ösztönözte az olyan kapcsolódásokra, mint amilyen a francia intézménnyel is kialakult. Ez azonban egyre fontosabb tényező az iskolák közötti versenyben. A CNAM-mal folytatott együttműködés révén nagyobb esélyt adunk végzett hallgatóinknak az elhelyezkedéshez, emellett a kooperáció saját tananyagfejlesztésünket is segítette.