ÖKO Nap a Gyakorlóban

 A hagyományoknak megfelelően a Gyakorló Iskolában az idei tanévben is megkezdődött a zöld jeles napokról való megemlékezések sorozata.

A sort az Állatok Világnapja megünneplésével kezdtük, október 3-án. Az iskolarádión keresztül adott műsor zenével, versekkel teremtett hangulatot a további programokhoz. Az osztálytermekben különböző játékos feladatok („állat-activity", állatcsaládok kialakítása, képkirakó, állatfelismerés, állati bemutatkozás, szituációs játékok, állati bemutatkozás, állatmesék dramatizálása) várták a gyerekeket.

 A Szent István Egyetem Gimnáziuma is csatlakozott az ÖKO napi rendezvényez. A gimnazisták ebből az alkalomból ellátogattak az Ugrin tanyára, ahol a lótartásról, a lovassportról, a nyári táborokról kaptak tájékoztatást. Ugrin György, a lovarda lelkes vezetője kalauzolta őket „birodalma" egy részében, miközben a lovak és emberek ősi kapcsolatáról beszélt, s hogy szavait idézzük: - A mai kor embere számára a ló már nem haszonállat, hanem sportbarát állat.

Az állatok iránti szeretete, a lovakkal való mély barátsága mindenkiben felébresztette a vágyat egy kis lovaglás iránt. Bár lovagolni nem mertek, de a lovaskocsira bátran felmásztak, s bejárták a Neszűri-dűlők egy részét a Baba húzta fogattal.

 A szülői munkaközösség szervezésében a nap további részét a gimnazisták az öregerdei Gyermektáborban töltötték, ahol kihasználva a jó időt, röplabdáztak, fociztak, sétáltak a tábor környékén. Számukra a tanítás nélküli munkanap családi nappá bővült, hiszen kora délután megérkeztek a szülők, akik egymással is ismerkedve előkészültek az esti főzéshez. A paprikáskrumpli sikeréért mindenki megtette a magáét, ki a krumplipucolásban, ki a kolbászevésben vagy a csalamádé készítésében. Még a szemerkélő eső sem szegte jókedvüket, a kertben éjfélig folyt a beszélgetés. A rendezvény valójában szombat délután ért véget, hiszen az osztályból hárman az országos kosárlabda bajnokságon játszottak.