Rilai nyugalom

 Sok európai ember, ha nyaralni készül, feltétlenül nyugati országba kívánkozik, elfeledve számtalan olyan természeti értékekben bővelkedő térséget, mint amilyenek például Bulgária berkeiben rejlenek.

Bulgária és a Bolgár Ortodox Egyház legnépszerűbb és legszentebbnek tartott kegyhelye Délnyugat-Bulgáriában helyezkedik el. A Rilai kolostor mai formáját a 19. században nyerte el. Az épületen több mester dolgozott, mégis harmonikus egységet mutat. A harsány színek meghatározók, főleg a vörös, fekete és a fehér. Az árkádos kolostorépületekben több mint 300 szerzetesi cella található. Természetesen a helyszínen kegytárgyakat is lehet venni, kezdve a szentképektől egészen a tradicionális kötött holmikig. Az én gyűjteményem egy vastag hagyományos bolgár zoknival bővült. A bolgár kegyhely már 1983-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára, ezzel növelve a hely népszerűségét.

Néhány szót szeretnék szólni a fényképekről is, amik egy óriási eső után készültek. Egy kis séta után eltűntek a felhők az égről és kisütött a nap, ám a köd megragadt a hegycsúcsok között. A kolostor mögött kis emeletes lakóházak rejtőztek, amiket viccesen Rila lakótelepének lehetne nevezni. Egy hosszas autóút után el lehetett jutni az erdő belsejében lévő panzióhoz, ahol ízletes halat és juhtejből készült joghurtos, szederlekváros édességet kóstolhattunk meg. Sajnos nem maradhattunk, de a panzióban nagyon kedvező áron meg lehetett szállni, és ha áldozunk rá, akkor madarak csicsergésének hallgatásával és a zúgó hegyi patakok társaságában tölthetjük el a napjainkat, teljes nyugalomban. Lényeges, hogy megbecsüljük azokat a természeti értékeket, amik még érintetlennek hatnak, és ahol teljesen fel tudunk töltődni, és ez a hely ilyen volt.

Reménykedem abban, hogy képeimmel el tudom juttatni az olvasókat a rilai hegyek közé, és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressék ezt a helyet.

Írta és a felvételeket készítette

Gergely Gyöngyvér Ildikó

SZIE-ABK, Informatikus könyvtáros - Művelődésszervező IV. évfolyamos és SZIE-GÉK Audiovizuális szakasszisztens I. évfolyamos hallgató