Gyakorlati hely is

 Együttműködési megállapodást írt alá a SZIE Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár, valamint a SZIE Alkalmazott Bölcsészeti Kar Informatikai és Könyvtártudományi Tanszéke.

BELME ILDIKÓ

tájékoztató könyvtáros

Mint ahogyan lapunk múlt év decemberi számában dr. Koltay Tibor Korszerű informatikus könyvtáros képzés Jászberényben című cikkében olvasható volt, az informatikus könyvtáros alapképzés célja olyan könyvtári és tájékoztatási szakemberek képzése, akik korszerű könyvtári-informatikai ismeretekkel rendelkeznek, s ezek birtokában képesek a különböző könyvtártípusok, valamint a tájékoztatási feladatokat végző intézmények megalapozott gyakorlati szaktudást igénylő munkaköreinek ellátására. Felkészültek az információs szolgáltatások működtetésére; a számítógépes szakirodalmi információs rendszerek alkalmazására.

 A tanszék különleges figyelmet szentel a hallgatók szakmai gyakorlatának megszervezésére. A könyvtári gyakorlatok során a hallgatók elméleti ismereteiket élet közeli, valós helyzetekben, a gyakorlatban próbálhatják ki. A könyvtári gyakorlatok lehetőséget adnak a különböző könyvtárak és információs intézmények tevékenységének megismerése; a különböző tantárgyak keretében szerzett elméleti és gyakorlati ismeretek szintetizálására. Ezek mellett a gyakorlatok segítik a hallgatók szakmai szocializációját, növelik elhelyezkedésük esélyeit, a számukra leginkább megfelelő szakterület kiválasztását is.

A megállapodás szerint a Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár olyan gyakorlati hely kialakítását és működtetését vállalta, amelyik minden tekintetben megfelel a gyakorlati tevékenység végzésére. Lehetővé teszi, hogy az informatikus könyvtáros szak és bármely más szak a tanszék által oktatott hallgatói tantervi órák keretében állományát megismerjék és helyben használják. Gyűjteményét a tanszék javaslatai alapján és a lehetőségek függvényében úgy fejleszti, hogy az informatikus könyvtáros képzést megfelelően szolgálja.

A könyvtár, az informatikus könyvtárosok gyakorlati képzésében való részvételével is támogatja a „gyakorló könyvtár" és „gyakorlatvezető könyvtáros" státus jogszabályba iktatását, s azt is, hogy ezek a címek akkreditációs folyamatban legyenek megszerezhetőek.

A megállapodás aláírása előtt is fogadott hallgatókat a könyvtár Jászberényből, továbbá más könyvtáros képző intézményekből is (így a Nyugat-Magyarországi Egyetemről, az ELTE-ről). Közülük több hallgató gyakran visszajár, bekapcsolódik a könyvtári programok szervezésébe, s olyan is van, aki már itt választott diplomadolgozati témát is.

 

A szerző felvételei