A minta klímairoda

 Nyugodt szívvel állíthatjuk végre: lehullt a lepel... Most már mindenki - legalábbis elég sokan - tudják a választ a kérdésre: "Te, nem tudod, mi ez a nagy felújítás itt az egyes előtt?" De, tudjuk. Magyarország első karbonsemleges klímairodájának munkálatai, amely március 17-én hivatalosan is megnyitotta ajtaját.

LŐRINCZ KLÁRA

Csak a tisztánlátás végett: a British Council 2008 áprilisában indult klímavédelmi programjához, akárcsak a többi országban meghirdetett programhoz, Magyarországon 9 olyan vállalkozó szellemű, kreatív fiatalt toboroztak, akik vállalták azt, hogy Magyarország klímanagyköveteiként egy célért fognak küzdeni: a klímavédelemért.

 Ennek a programnak a keretein belül kezdetben 3 olyan rövid távú célt kellett megfogalmazniuk, amelynek a megvalósításáért is ők a felelősek. Nos, ennek a 3 célkitűzésnek az egyike a Klímairoda.

A megnyitó előtt egy héttel került sor a Brit Nagykövetségen az iroda sajtótájékoztatójára. A tájékoztatón részt vett Greg Dorey nagykövet, gödöllői részről Fogarassy Csaba, Fülöp Sándor a jövő nemzedékekért ombudsman, valamint a British Council igazgatóhelyettese, Simon Andrea is.

 Meglepetésünkre nagykövet úr magyarul tolmácsolta felénk boldogságát, miszerint nagyon nagy büszkeséggel tölti el, hogy máris egy sikeres projektet mutathatnak be. Büszke arra, hogy az Egyesült Királyság is egy olyan tagország, amelynek sikerült csökkentenie a szén-dioxid kibocsátását anélkül, hogy az bármilyen negatív hatással lett volna a gazdaságra, és a nagykövetségen a munkájuk során ők maguk is próbálnak a karbontudatos munkavégzésre figyelni. Ez alapján szeretnék ezt a programot érvényre juttatni, és elindítani a többi európai uniós tagországot ezen az úton - megakadályozva ezzel a ránk váró katasztrofális klímaváltozást -, melynek egyik hangyányi, ösztönző eszköze lehet a Klímairoda. Annak pedig különösen örül, hogy erre a feladatra egy ilyen színes, kreatív fiatalokból álló csapatot sikerült összeválogatniuk.

 Dr. Fülöp Sándor a titkát is megosztotta velünk, miszerint a jövő nemzedékek országgyűlési biztosaként épp a jövő nemzedékei miatt olyan fontos számára ez a program, illetve projekt. A témaválasztáson túl pedig a módszer az, ami különlegessé teszi a projektet, nevezetesen a 9 klímanagykövet, akik az élet minden területéről hoztak magukkal valamilyen ismeretet, szakmai tapasztalatot, amit téglaként beleépítettek az alapokba.

Dr. Fogarassy Csaba - a SZIE GTK egyetemi docense - nehéznek tartotta a rá váró feladatot, hogy tanárként 5 percben összefoglalja a klímairodáról alkotott véleményét, így mondanivalójából leginkább az információáramlást hangsúlyozta, és azt, hogy nagyon örül, hogy az országban elsőként a mi egyetemünk ad otthont egy ilyen komoly projektnek.

Ezt követően Simon Andrea, a British Council igazgatóhelyettese vállalta a feladatot, hogy bemutatja a 9 magyar klímanagykövetet, akiket most mi is név szerint említünk: Bagó Ákos, Ferenczi Attila, Friedmann Viktor, Joós Andrea, Koltai Tamás, Litter Anna, Lukács Ákos, Nagy Richárd, Pintér Erik. Ez a jogászból, hulladékgazdálkodóból, disegner-formatervezőből, építészmérnökből, biológusból és közgazdászból álló csapat az, aki az összes energiáját beleadta abba, hogy megfeleljen a program elvárásainak, melynek mára már kézzel fogható "bizonyítékai" is vannak.

A bemutatkozás után Lukács Ákos - egyetemünk doktorandusz hallgatója - és Nagy Richárd mutatták be az érdeklődőknek, hogy milyen állomásokon keresztül nyerte el a klímairoda a végleges arculatát Az iroda létrehotzásával sem hagyott alább a klímanagykövetek lelkesedése, az iroda szervezésében számos akcióprogramot terveznek. A Vállalati Klímaprogramot, mely során a diákok megismerhetik a vállalati emisszió csökkentő és energiahatékonyság növelő megoldásokat, valamint a Karbonlábnyom akcióprogram keretein belül lehetőség nyílik a hallgatok számára arra, hogy megismerkedjenek a fenntartható termelés es életvitel alap kritériumaival.

Március 17-en megnyitotta kapuit az iroda és végre saját szemünkkel láthattuk - nemcsak a látványtervek alapján - az eredményt. Érdeklődők - tanárok, diákok - látogattak el az egyes előadó előtti térhez szép számmal, ahol a köszöntők után hivatalosan is kézhez kapta a kulcsokat Lukács Ákos - a klímavédelmi program mozgatórugója, a gödöllői klímairoda vezetője.

Mi más következne hát, kívánjuk, hogy a klímanagykövetek minden álma így váljon valóra, mint az ország első karbonsemleges egyetemi helyisége a gödöllői kampuszon!

Balázs Gusztáv felvételei