Józsefmajori gazdanap

A Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Józsefmajori Kísérleti- és Tangazdasága szeptember 4-én hetedik alkalommal rendezett gazdanapot.

 

B. G.

 A résztvevők meghallgatták dr. Birkás Márta egyetemi tanár előadását az aszály- és klímakár-csökkentő talajművelés követelményeiről. Ezután Dauda Zoltán, az AGRO.Bio Hungary Kft. képviselője a talajaktiválás újszerű technológiájáról szólt, végül kukoricafajták termesztési kísérleteinek eredményeivel ismerkedtek a vendégek.

Józsefmajorban az idén egy 26 hektáros őszi búza táblán kétféle talaj-előkészítési technológiát alkalmazva sikerült kompenzálni a tavasz csapadékhiányos időszakát, melynek eredményeképp 5,1 t/ha-os termésátlagot értek el, tájékoztatott Kovács Attila, a Vállalatgazdasági és Szervezési Intézet egyetemi adjunktusa, tanüzemvezető. A mélyműveléssel 3-3,5 tonnás, míg a sekélyművelésű, vagy direktvetéses technológiával 5,9-6,1 tonnás hozamot lehetett realizálni hektáronként. A tanüzem úgy látja, hogy a gyakorlatban a technológiai eljárások keverése hozhatja ki hosszú távon az eredményes gazdálkodást, hiszen így a költség megtakarításon túl a hozamokban is növekedést lehet elérni.

A rendezvényen egyetemi hallgatók is részt vettek, akik egy kört tettek meg egy automatikus kormányzással felszerelt traktorral.

Balázs Gusztáv felvétele