Megjelenés előtt A tengerek és óceánok földrajza
Dr. Szabó Lajos professor emeritus Trópusi-szubtrópusi gyümölcs- és élvezeti növények földrajza című kötetét hallgatók és kereskedelmi szakemberek is jól hasznosíthatják. Melegégövi gyümölcsök ma már az év minden hónapjában kaphatók, ennek ellenére az érdeklődő szakember, olvasó még nem tudott a kezébe venni olyan könyvet, amely a trópusi-szubtrópusi zóna fontosabb gyümölcseiről és élvezeti növényeiről adott volna összefoglaló (ökológiai, gazdaságföldrajzi és gasztronómiai) ismeretanyagot. Hamarosan megjelenik a szerző A tengerek és óceánok földrajza című tankönyve is, ugyancsak a Dialog Campus Kiadónál.
BALÁZS GUSZTÁV
- A könyv megírására az Angolában eltöltött több év, majd hazatérésem után oktatói munkám adott lehetőséget. A Corvinus Egyetemen a déligyümölcs termesztése elég fontos tantárgyam - mondta lapunk érdeklődésére dr. Szabó Lajos. - A könyv első részében az ökológiai, termesztési, növényvédelmi és gazdaságföldrajzi tényezőket ismertetem, a másodikban a trópusi és szubtrópusi gyümölcsöknek a gasztronómiai szerepét taglalom, számos receptet is közlök. A hallgatók mellett tehát a turisták és a gazdasszonyok is haszonnal forgathatják.
- Hol húzható meg a déligyümölcsök termesztésének határa?
- Nehéz a kérdésre válaszolni, hiszen a globalizáció és a klímaváltozás hatására egyes gyümölcsök termesztése északabbra húzódik igazi hazájuktól, a trópusi, szubtrópusi területektől. Magyarországon például megterem a füge, de ennek a kereskedelméről nem be-szélhetünk. A meteorológiában soha nem lehetett vonalzóval meghúzni egyetlen egy öv határát. A banán megtalálható a mediterrániumban, például a Kanári-szigeteken, Spanyolországban, Portugáliában.
- Hogyan változik a trópusi gyümölcsök fogyasztása?
- A trópusokon alap élelmiszernövény a banán, az ananász, a citrusfélék és a mangó. Ezek friss gyümölcsként lokális felhasználást kapnak. Az elmúlt húsz évben a déligyümölcsök jelentősége a mérséklet égövön megkétszereződött, nem kis mértékben annak köszönhetően, hogy a volt szocialista országokban egyre inkább terjed az importjuk.
- Professzor úrnak melyik a kedvence?
- Nálam az ananász az első, második a mangó, harmadik a licsiszilva.
- S mi lesz a következő kötete?
- A tengerek és óceánok földrajza címmel a földrajzi profilú könyvek fellegvára, a Dialog Campus Kiadó jelenteti meg hamarosan. Ezt szerzőtársaimmal és a turizmus vendéglátás szak néhány gondozójával együtt az egyetemen is szeretnénk bemutatni. Hiszen most indult a képzés az alapszakon és a kötet a szak születésével, akkreditálásával párhuzamosan íródott. Az országban már több mint tíz helyen oktatják a turizmus vendéglátást. Reméljük, hogy a könyv nagy érdeklődést kelt, hiszen a turisztikai programok nagy része tengereken, óceánokon zajlik...