Konferencia az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Céljaiért

 Június 23-26-ig egyetemünk adott otthont az „UN Millennium Development Goals: Challenges and Perspectives" című nemzetközi konferenciának, melyet a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar egyik indiai partnerével, a Delhi School of Professional Studies and Research intézettel közösen szervezett.

Az esemény fővédnöke Őexcellenciája Ranjit Rae, India budapesti nagykövete volt.

Előzmények: 2000 szeptemberében, a világ vezetőinek a történelem során legnagyobb találkozóján, a Millenniumi Csúcstalálkozón, elfogadták az ENSZ Millenniumi Nyilatkozatot, melyben a tagországok egy új, világ-méretű együttműködésre kötelezik el magukat a szegénység visszaszorítása érdekében.  Ez a nyilatkozat tartalmazza az úgynevezett Millenniumi Fejlesztési Célokat, a szegénység csökkentését, az oktatás fejlesztését, a várandós anyák egészségi állapotának javítását, a nemek közötti egyenlőséget, a gyermekhalandóság, az AIDS és egyéb betegségek elleni küzdelmet. Az e célok megvalósulásához hozzájárult korábbi konferenciák főbb témakörei az alábbiak voltak:

2000: Nemzetközi Üzleti élet: Kihívások és lehetőségek

2001: Emberi dimenziók az információ korában

2002: Technológiai konvergencia - Az emberi perspektívák

2003: Menedzsment és technológia - Előrejelzések 2020-ra

2004: Tanulás a határokon túl a WTO rendszerén belül

2005: Határok nélküli világ: Növekvő dimenziók az üzletben

2006: Célállomás: India

2007: India, mint befektetési cél

A 10., jubileumi konferenciát elsőként rendezték Európában! Főbb adatai a következők voltak:

Résztvevők száma: közel 200 fő

 Képviselt kontinensek: Afrika, Ázsia, Európa, Észak-Amerika

Résztvevő országok: Ausztrália, Csehország, Dél-afrikai Köztársaság, USA, Horvátország, India, Indonézia, Jordánia, Lengyelország, Magyarország, Nigéria, Norvégia, Szlovákia.

A konferencia fővendége: Őszentsége Sri Sri Ravi Shankar, aki többek között 1981-ben hozta létre az Art of Living Alapítványt, egy nemzetközi nonprofit oktatási és humanitárius szervezetet.  Az alapítvány több mint 140 országban aktív. Olyan oktatási és önfejlesztési programokat ajánl, melyek a stressz kiküszöbölését szolgálják és a jólét érzetét nyújtják. Több magas rangú kitüntetést és tiszteletbeli professzori címet kapott humanitárius és iskolateremtő tevékenységéért. A konferencia plenáris ülésén a Szent István Egyetem tiszteletbeli professzori címmel tüntette ki, melynek dokumentumát dr. Hornok László rektorhelyettes adta át a vendégnek.

A gödöllői sikeren felbuzdulva a következő konferenciát is a SZIE GTK szakmai támogatásával, Nyitrán szervezik jövő májusban.

 

  

Balázs Gusztáv felvételei