HÖOK közgyűlés Gödöllőn

Dr. Beke János rektorhelyettes nyitotta meg lapzártánk után, május 18-án a gödöllői aulában a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának közgyűlését. A közgyűlés 335 igen és 55 nem szavazattal újra bizalmat adott Miskolczi Norbertnek, akinek elnöki mandátuma 2009. január 1-jétől 2010 végéig szól.

B. G.

   Az elkövetkező néhány év meghatározó lesz a magyar felsőoktatás számára, jelentette ki a közgyűlésen dr. Beke János és kifejezte az iránti meggyőződését, hogy az elindult verseny következtében az intézmények száma lényegesen csökkeni fog. Bízik benne, hogy a folyamat szakmai értékek mentén zajlik majd, amiért - tisztánlátással, ifjúi hévvel, bátorsággal - a hallgatói önkormányzatok is sokat tehetnek, hiszen a jövőjükről van szó.

  A házigazda város nevében is köszöntve a küldötteket elmondta, hogy Gödöllő még nem volt város, amikor már egyeteme volt. Gödöllő az egy lakosra jutó diplomások számát és a zöldterület nagyságát nézve is elsők között áll az országban és mindkét paraméter érthetően elsőbbséget élvez a település fejlesztésében. 

  A Szent István Egyetem is számos különlegességgel, egyediséggel bír mind a hat karán. Tizenötezer hallgatójával, 1900 alkalmazottjával, a nagyobb egyetemek között a kisebbek,  a kisebb egyetemek között a nagyobbak közé tartozik. Nyolc doktori iskolája is jelzi: a minőségi képzést tartja szem előtt.

  A közgyűlésnek eredményes munkát kívánva az egyetem rektorhelyettese javasolta, szabadidejükben a résztvevők használják ki a SZIE szép környezetét, s ha tehetik, látogassanak el Európa legnagyobb, a gödöllői kampuszon található mezőgazdasági gépfejlődés-történeti múzeumába. 

  Miskolczi Norbert terveiről a nemzeti hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: kiemelten foglalkoznak majd a hátrányos helyzetű hallgatókkal, ez külön elnökségi tag feladata lesz. Szintén külön elnökségi tag foglalkozik a költségtérítést fizető hallgatókkal, akiknek igényeire különös figyelmet kell fordítani, tekintettel arra, hogy fizetnek a tanulmányaikért.

  Már az új elnökség feladata lesz a felsőoktatás 2010-15 közötti programjának megvalósítása, amelyet a tervek szerint a HÖOK őszi közgyűlése tárgyal. Ebben kiemelt helyen kezelnék a tanárképzést és ösztöndíjakkal csábítanák a tehetséges hallgatókat erre a pályára. A program foglalkozik majd a felsőoktatás finanszírozásával, s nagyobb hangsúlyt fektet a nemzetközi kapcsolatokra, különös tekintettel a bolognai folyamatra.

  Miskolczi Norbert 2004-2006. között a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája Budapesti Regionális Szövetségének elnöke volt, s ezt követően választották meg a HÖOK elnökének.

 

Balázs Gusztáv felvétele