Projektmódszeres oktatás, reneszánsz lakoma

A reneszánsz évben reneszánsz lakomát rendezett Jászberényben az Alkalmazott Bölcsészeti Kar, a Klapka Szakmunkásképző Intézet és a Szolnoki Főiskola hallgatóinak Ínyenc Klubja.

  Mint megtudtuk, a különböző oktatási intézmények diákjai az úgynevezett projektmódszeres oktatás jegyében fogtak össze.  Ennek az a lényege, hogy a résztvevő diákok egy-egy cél gyakorlati megvalósításának kapcsán szerzik meg ismereteiket.  Tanulmányozták a korabeli viseletet a díszvacsorák „ceremóniarendjét", és - nem utolsó sorban - elfogyasztották az étkeket, melyekről a meghívó a következőképp tudósított:

„Vendégvárás: gyomornak serkentőjével és Tukacs Roland udvari pékmester helyben sütött friss pogácsájával.

Elől járó fogás: sebes pataknak pisztrángjábúl készült halhab, tejfeles-kapros langallóval Galeotto ínyére, Hunyadi halászlé czipóban feladva Őfelsége asztalára.

A lakoma sültjei saroglyában tálalva: parázs felett forgatott malaczhús friss fűszerszámokkal ízesítve. Nyílvesszővel lőtt, mézzel kenegetett tyúkfi aszaltszilvás káposztával. Vaddisznó hátulja szalonnával sütve, erdei gombákkal, mandulás almával, mazsolaborban érlelt füge kíséretében és vasonsült talján sajtok.

Az étekvégi fogással a tsemege tsinálók Beatrix kedvébe járnak.

Az étkek sorában továbbá benne foglaltatik a Jászság szőllejének rubintos leve."

 

Soós Imre felvétele