Hulladékból termék

A Föld Napján április 22-én nyílt meg a gödöllői Petőfi Sándor Művelődési Központban az a vándorkiállítás, aminek fő célja a hulladékok újrahasznosításának népszerűsítése, elsősorban a tanulóifjúság körében. A nem mindennapi tárlatot az Öko-Pack Kht. és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége hozta létre a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium védnökségével.

R. G.

  A kiállítást megnyitó dr. Gémesi György polgármestere hangsúlyozta: egy ilyen alkalom jó lehetőség arra, hogy a fiatalok megismerkedjenek a hulladékok újrahasznosításának jelentőségével, hiszen itt a kérdéskör több vetülete is látványosan jelenik meg. A polgármester elmondta, hogy 2009-ben megnyílik Gödöllő határában a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő regionális hulladéklerakó és gyűjtőszigetek létrehozásával megkezdődik az újrahasznosítást szolgáló szelektív hulladékgyűjtés a városban.

  A kiállításon bemutatták azokat a csomagolóanyagokat és más papíripari termékeket, amelyeket már újrahasznosított hulladékból állítanak elő hazánkban. Láthatták az érdeklődők a sokáig környezetszennyező szemétként gondot okozó gumi és műanyag hasznosulásának jó példáit is, sportpályák burkolóanyagaként, sőt tetőcserépként is.

  A diákok érdeklődését különböző, a témához kapcsolódó ügyességi játékokkal és környezetvédelmi totóval is igyekeztek felkelteni a szervezők. Ami sikerült is, hiszen az egyetemünkön működő GATE Zöld Klub aktivistái már huzamosabb ideje tevékenykednek a gödöllői oktatási intézményekben, hogy a diákok megismerjék és azonosuljanak a környezettudatos életformával.

Radó Gábor felvétele