Edmond Blanc Diploma a VadVilág Megőrzési Intézetnek

  A Nemzetközi Vadvédelmi és Vadászati Tanács (CIC) a marokkói Marrakech-ben tartotta 55. Közgyűlését. A záró plenáris ülésen, április 25-én a SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának VadVilág Megőrzési Intézete az Országos Vadgazdálkodási Adattár létrehozásáért és működtetéséért a CIC Edmond Blanc Diplomáját kapta.

Ezt az elismerést évente két kiemelkedő vadgazdálkodást folytató vadász-szervezet, illetve a vadgazdálkodásban tevékenykedő más csoport kaphatja meg. A képen Nicolas Franco a CIC korábbi elnöke, az Edmond Blanc Jury elnöke adja át az oklevelet dr. Csányi Sándornak, a VadVilág Megőrzési Intézet igazgatójának.

Az 1930-ban gróf Károlyi Lajos kezdeményezésére Párizsban megalakult Nemzetközi Vadvédelmi és Vadászati Tanács tevékenységét ma már nyolcvan tagállamban fejti ki.

*

Az Országos Vadgazdálkodási Adattár létrehozását és alkalmazását a vad védelméről, a vadgazdálkodásról és a vadászatról 1996-ban alkotott törvény rendelte el, olvasható a VadVilág Megőrzési Intézet honlapján. Az adattár kidolgozása a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából a SZIE VadVilág Megőrzési Intézetben 1993. óta folyik. Az adattár a folyamatos fejlesztés mellett napi adatszolgáltatásokat is végez. A vadgazdálkodási üzemtervekhez szükséges adatok és térképek jelentős részét a tervezők és a vadgazdálkodók innen szerzik be. Szintén napi feladat a vadgazdálkodási hatóságok munkájához igényelt adatok kiadása és elemzések elvégzése.