Felújított levéltár az Állatorvos-tudományi Karon

A Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Könyvtár, Levéltár és Múzeum felújított Levéltárát nyitották meg április 14-én Budapesten. A nagy becsben tartott gyűjtemény a következő 20-30 évre megfelelő elhelyezést kapott.

B. G.

 A vendégeket Szabóné Szávay Judit könyvtári főigazgató köszöntötte, majd dr. Szögi László, az ELTE Egyetemi Könyvtár főigazgatója méltatta az egyetemek emlékezetét őrző egyetemi levéltárak jelentőségét. Mint elmondta, az egyetemek az európai kultúra legősibb intézményei közé tartoznak, csekély változtatásokkal működnek az első ezredforduló óta. Levéltáraiknak kultúrtörténeti és tudománytörténeti jelentőségük van. Az Állatorvos-tudományi Kar levéltára esetében is - amelynek feldolgozásával éveken át foglalkozott - példaértékűen nyomon követhető, hogy a tudományos forradalom mekkora változást hozott az egyetem életében. Arra is rámutatott, hogy az egyetemeknek saját maguknak kell megőrizniük és bemutatniuk a működésük során keletkezett levéltári anyagot, e dokumentumok iránti legnagyobb érdeklődés is az intézményeik polgárai részéről nyilvánul meg.

 A következőkben a Szent István Egyetem levéltári és irattári helyzetéről, terveiről számolt be, Koósné Török Erzsébet, a SZIE Gödöllői Tudományos Könyvtár igazgatója és Lajkó Istvánné, az SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar főtitkára. Dr. Kiss Márton, a SZIE Állatorvos-tudományi Könyvtár, Levéltár és Múzeum levéltárosa gondolatait Orbán Éva igazgatóhelyettes tolmácsolta.

 Az ünnepség alkalmából dr. Solti László rektor két, családja számára igen becses darabbal gyarapította a levéltár állományát. Mint elmondta, néhai apósa, dr. Bókai (Bohunka) Lajos aranydiplomás állatorvos egészen haláláig nagy tisztelettel őrizte az intézmény által 1931-ben kibocsátott állatorvosi diplomáját, valamint a két évvel később kelt doktori oklevelét, amelyeket akkori rektorként még Hutyra Ferenc, mellette Welimann Oszkár és Manninger Rezső írtak alá. Felesége, dr. Bókai Judit közjegyző úgy gondolta, ezeknek a családi dokumentumoknak az intézmény levéltárában méltó helye lesz és a következő állatorvos generációkat nagynevű elődeikre fogják emlékeztetni.

A levéltár felújítása a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával történt.

 

Balázs Gusztáv felvételei