Emléktáblát avattak az origami művésznek

 1971. első szerdáján (január 7-én) születtem Budapesten - ezzel a mondattal kezdte Horn Ákos origami művész a hivatalos életrajzát. A Szinyei Merse Pál Gimnáziumban érettségizett fiatalembert minden érdekelte, mintha érezte volna, hogy az ideje szűkre szabott...

  A Gödöllői Agrártudományi Egyetem gépészmérnöki szakán diplomázott 1995-ben, és még ugyanabban az évben - Magyarországon elsőként - snowboard-oktatói képesítést szerzett a Testnevelési Főiskolán. Közben tanulmányt írt a bumerángról, cikksorozatot készített az Ezermesternek, festett akvarellel, zongorázott, sakkozott, tervezett színházi díszletet és reklámfilm-hátteret.

  Mindemellett a Marczibányi téri Mozgássérültek Állami Intézetében 1997-től haláláig havi 30 órában matematikát és fizikát tanított, tanulószobát vezetett, kollégáit snowboardozni, a diákjait kirándulni vitte. 

  Az állandóan kerékpáron közlekedő Horn Ákost legjobban mégis az origamizás érdekelte. Egyedi, de funkcionális dobozokat és papírtermékeket tervezett (a japán császár megrendelésére például bonbonos dobozt), Zsebe Józseffel közösen megírta Az életre keltett papír című könyvet (1999).

  Az origami, ez a sajátos keleti művészet annyira a keze alá állt, hogy papírból hajtogatott portréiból a Pesti Vigadó is kiállítást rendezett. 2002-ben pedig Czakó Ferenc stúdiójában leforgatta a világ első origami „alapú" animációs filmjét.

  Sokan kérdezték a langaléta termetű Horn Ákost, hogy valójában mivel foglalkozik, de ő ilyenkor csendes mosollyal csak ennyit válaszolt.

  - Én vagyok az a gyerek, aki nagyon szeret játszani.

  És a sors nem is hagyta felnőni. 2007. április 5-én, nagycsütörtökön örökre elaludt, türelemmel viselt, gyógyíthatatlan betegségben. Emléktábláját halálának egyéves évfordulóján avatták fel a Mozgássérültek Állami Intézetén belül működő Holnap Házában.

  Horn Ákos alig múlt harminchat éves.

(A méltatás a Helyi Téma című lapban jelent meg 2008. április 25-én.)