Magyar-román határon átnyúló együttműködési program

 

A SZIE Pedagógiai Kara (Szarvas) és a Partiumi Keresztény Egyetem (Nagyvárad) a Határ menti pedagógus közösségek interkulturális kompetenciáinak erősítése című közös pályázati projektjének a nyitókonferenciájára került sor Nagyváradon (2009. december 5.). Az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alaptól elnyert pályázat a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében kerül megvalósításra.

 

DR. VIRÁGNÉ DR. HORVÁTH ERZSÉBET

főiskolai tanár

A konferenciát a PKE elnökének, az Európai Parlament képviselőjének, Tőkés Lászlónak a köszöntője nyitotta meg, majd dr. János-Szatmári Szabolcs, a PKE rektora; dr. Flóra Gábor, a PKE BTK dékánja; Tiurbe Virginia, a Bihar Megyei Pedagógusok Házának igazgatója; Pető Csilla nagyváradi parlamenti képviselő; dr. Lipcsei Imre, a SZIE PK dékánja; Farkas Zoltán, Békés Megye képviselő-testülete alelnöke és Babák Mihály polgármester (Szarvas) üdvözlő beszédei hangzottak el.

A délutáni program során a pályázati projekttel összefüggő szakmai előadások a pályázati projekttel kapcsolatos tartalmi kérdésekkel foglalkoztak. Dr. Lipcsei Imre: A multikulturalitás kérdései című előadásában a multikulturális nevelés kérdéseit emelte ki. Dr. Szilágyi Györgyi rektorhelyettes (Nagyvárad) A határmenti multikulturalitás értelmezése címmel a határmentiségből fakadó sajátosságok kutatásának eredményeit mutatta be. Dr. Virágné dr. Horváth Erzsébet (Szarvas) a pályázat létrejöttének körülményeiről, alapelveiről, céljairól s a megvalósítás kérdéseiről szólt. Veress Erzsébet (Szarvas) a pedagógusok lelki egészsége témakör néhány kutatási tapasztalatáról számolt be.

A pályázati projekt a határon átnyúló emberi és szakmai kapcsolatok keretében a szakmai, a szociális, a kulturális és a kommunikációs kompetenciák újraértelmezésével és erősítésével a pedagógus identitás és mentális állapot megújítására törekszik.

A két intézmény a kölcsönös előnyökre építő új típusú kulturális diskurzust teremt. A tudás transzfer innovációját, multikulturális értékek, képzések és fejlesztések cseréjét, új interkommunikációs formákat kíván megvalósítani. Reméljük, hogy a fejlesztésben, innovációban alulértékelt kisközösségek motivációi erősödnek, mentális és megküzdési állapotuk javul, s ezáltal az oktatási szféra térségi erői aktivizálódhatnak.

Az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjának a „Két ország, egy cél, közös siker!" szlogenje új térségi gondolkodás üzenete, melyet a pályázat megvalósításában követni kívánunk.