A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve

BAKOSI TAMÁS

 

(szociális munka szak, SZIE ABK)

 

Beköszöntött az újesztendő, melyet annyira vártunk. Ismét egy év a sok közül, mondhatnánk, de én hiszem azt, hogy nincs két ugyanolyan év az életünkben, a célokban, az évre kitűzött álmainkban.

 

  2010 különleges, többek között azért, mert az egységesülő Európa kitűzött - számos más mellett - egy nemes célt, mely nekem is nagyon fontos. Nincs ország, melyet ne érintene a szegénység, a társadalmi kirekesztés valamely formája. Eljött az idő, hogy változtassunk! Nem egy év alatt fogjuk megváltoztatni a társadalom felépítését, de egy év sokat jelenthet a tettek mezején. Egy év, amely után jobb, igazságosabb éveknek kell következni. 2010 középpontjába a szegénység és a kirekesztés elleni tevékenység kerül, hiszen az Európai Palament 2010-et a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évének választotta.

 

  Remélem, hogy a napok, hónapok alatt számos szervezet, iskola, egyesületek és egyének hallatják majd a hangjukat, hiszen a jobb társadalom kialakítása mindannyiunk érdeke.  Fontos egy városban, egy megyében, egy országban, egy kontinensen és az egész világon, hogy cselekedjünk a jobb világ elérésében. A szegénység valamennyi települést érinti, gondoljunk például az elmaradott városrészekre és az ott élő hátrányos helyzetűekre, akiknek nem az segít, hogy egy évet értük neveznek el, sokkal inkább a polgárok által elvégzett cselekedetek, tettek, segítségek lesznek a mérvadók.

 

  Szeretném, ha az egyetem polgárai is szemük előtt tartanák, hogy vannak, akiknek segítségre van szükségük. Ruhára, élelemre, egy jó szóra, melyek sokak számára elérhetetlennek tűnő álmok. Szólítom a Szent István Egyetem hallgatóit és dolgozóit, hogy cselekedjünk együtt egy szebb, igazságosabb és mindenki számára élhetőbb világ elérésében, mert hiszem, hogy együtt többet tehetünk! Biztos vagyok abban, hogy legyen szó bármely kar székhelyének városáról, van mit tenni a település szegényeiért. Mint leendő értelmiségnek, feladatunknak kell lennie a segítésnek, a nyitottságnak, a toleranciának és empátiának. Legyen egy ruha, egy ceruza, egy mosoly, mit adni tudsz, ha szívből adod, máris segítettél!