Projektindító ünnepség Jászberényben

A jászberényi Városi Könyvtár és Információs Központ konzorciumi partnereivel közösen január 13-án tartotta meg a JászPortál - Könyvtári "Tudásdepó-Expresz" a Jászságban című projekt ünnepélyes megnyitóját. A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázatán 70 millió forintot nyert együttműködésben a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti Kara is részt vesz.

 

A megnyitón Hajdú László, a Jászsági Többcélú Társulás elnöke mondott köszöntőt. Dr. Skaliczki Judit, az OKM főosztályvezető-helyettese Trendek a közkönyvtárak jövőjéről címmel, Szabó Jánosné projektmenedzser pedig a nyertes pályázatról tartott előadást.

 

A fejlesztés átfogó célja a jászsági könyvtárak informatikai, kommunikációs infrastruktúrájának és szolgáltatásainak olyan szintű fejlesztése, melynek eredményeként a következő közös célok megvalósulása válik lehetővé:

 

1. Az egyes könyvtárak felhasználói körének bővítése, főként a fogyatékkal élő lakossági kategóriák számára elérhetővé téve az állományhoz való gyors és könnyű hozzáférést.

 

2. A könyvtárak maximális mértékű bekapcsolása a helyi, települési és regionális szintű, formális és informális tanulási, képzési programokba.

 

3. A könyvtárak közötti együttműködés elősegítése, a könyvtári állományokhoz való széles körű, on-line hozzáférés lehetővé tétele összehangolt információs rendszer kiépítésével.

 

A projekt további résztvevői a jászapáti Városi Könyvtár és Művelődési Központ, a jászárokszállási Városi Könyvtár, Jászdózsa Község Önkormányzata, a jászkiséri Városi Könyvtár, Jászfényszaru Város Önkormányzata, a jászladányi Nagyközségi József Attila Művelődési Ház és Könyvtár.