A jubileumok évnyitója

Szeptember 6-án nyilvános tanévnyitó szenátusi ülés keretében hármas jubileumot ünnepelt a Szent István Egyetem. Az univerzitás megalakulásának 10. évfordulója mellett megemlékeztek arról, hogy 90 éve kezdődött meg Magyarországon az agrárszakemberek felsőfokú képzése, s 60 évvel ezelőtt tartották az első egyetemi tanévnyitót Gödöllőn.

 

BALÁZS GUSZTÁV

Az ünnepségen részt vett Fernanda Guerrieri, a FAO Kelet- és Közép-Európai Alregionális Hivatalának képviselője, Mária Kadleciková, a FAO Kelet- és Közép-Európai Alregionális Hivatalának ny. vezetője, Rodrigo José Nieto Maturan, Chile rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Gupalo Arkadij, Ukrajna Nagykövetségének tanácsosa, Peter Bielik, a nyitrai Szlovák Mezőgazdasági Egyetem rektora, dr. Ángyán József és dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárai, dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, dr. Csépe Valéria, az MTA elnökhelyettese, dr. Jávor András, a Felsőoktatási Tudományos Tanács elnöke, dr. Dimény Imre volt mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter, dr. Cselőtei László, dr. Bíró Ferenc és dr. Székely Csaba, a Gödöllői Agrártudományi Egyetem volt rektorai.

Az évnyitón közreműködött a Frédéric Chopin Zeneiskola Ifjúsági Vonószenekara Lázárné Nagy Andrea karnagy vezetésével.

Dr. Romány Pál professor emeritus, volt mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter Új honfoglalás Gödöllőn címmel tartott előadást. Dr. Szendrő Péter rector emeritus, alapító rektor Szent István Egyetem anno domini 2000 című előadásával emlékezett az univerzitás első éveire. Dr. Molnár József rector emeritus arról tartott előadást, hogy a fejlődés milyen útjai nyíltak meg az egyetem előtt 2004 és 2007 között. Dr. Solti László rektor ünnepi előadásában a Szent István Egyetem jövőbeni kiemelt oktatási-kutatási céljaira tett javaslatot. (Az előadásokat lapunk következő oldalain olvashatják.)

A SZIE alapításának 10. évfordulója alkalmából az egyetem rektora Lancea Regis Emlékérmet alapított. A lancea regis, „a király lándzsája” feliratú dénár a középkori magyar pénzverés egyik legszebb emléke, a régészeti kutatások szerint az első magyar király, Szent István által veretett pénz, melynek egyik oldalán zászlóval díszített lándzsát tartó kéz látható. A Lancea Regis Emlékérmet a Szent István Egyetem megalakulásában és megerősítésében nyújtott elismerésre méltó munkásságukért az egyetem jelen és volt rektorai adományozták a következő személyeknek: dr. Ángyán József, Balázs Gusztáv, dr. Barkó Endre, dr. Barótfi István, dr. Beke János, dr. Benedek Sándor, Berze Sándor, Bíró Terézia, dr. Bujáki Gábor, Danisné Ravasz Judit, Demeter Ákosné, dr. Dimény Imre, dr. Dimény Judit, Dulovics Dezsőné dr., dr. Fehér Károly, dr. Fekete András, dr. Fodor László, dr. Frenyó V. László, dr. Füleky György, dr. Gál András Levente, Galgóczy Tamás, dr. Guth László, dr. Hajós Ferenc, dr. Harnos Zsolt (posztumusz), dr. Heltai György, dr. Heszky László, dr. Hornok László, dr. Husti István, dr. Illés B. Csaba, dr. Kiss Ádám, dr. Kocsis Károlyné, dr. Kósa András, Lajos Mihály, Lugosi Gábor, dr. Magda Sándor, dr. Mang Béla, dr. Manherz Károly, Mezei Tiborné, dr. Mézes Miklós, Molnár Krisztina, dr. Nemes Ferenc, Németh Zoltán, dr. Pálinkás József, dr. Papp János, dr. Raátz Elemér, dr. Reischl Gábor (posztumusz), dr. Romány Pál, dr. Sámsondi Kiss György, Sándorné Pálfalvi Beáta, dr. Scheiber Pál, dr. Schulek Ágoston, dr. Székely Csaba, dr. Stark Antal, dr. Szabados Lajos, dr. Szabó József, dr. Szüle Zsolt (posztumusz), Tatár Imre, dr. Tomcsányiné Szemere Sarolta, dr. Tóth Magdolna, Ujj Ágnes, dr. Veresegyházi Tamás, dr. Villányi László, dr. Wachtler István, dr. Walleshausen Gyula (posztumusz).

Az egyetem több mint 5300 elsőéves kezdte meg tanulmányait, az ő képviseletükben tettek esküt a jelenlevő hallgatók, majd a doktoranduszok. Az ünnepségen köszöntötték a Köztársasági Ösztöndíjat elnyert hallgatókat.

A SZIE Kiváló Sportolója kitüntető címet Tordai Botond, a Gazdasági Kar műszaki menedzser szakos harmadéves hallgatója nyerte el az idén. Tordai Botond 7 éves kora óta karatézik, ezen belül a Kata versenyszámmal 150 versenyen indult, és több mint 130 alkalommal sikerült dobogóra állnia. Legutóbb az Európa-bajnokságon szerzett 1. helyezést.

Az ünnepségen bejelentették, hogy a köztársasági elnök egyetemi tanárnak nevezte ki dr. Reiczigel Jenőt az Állatorvos-tudományi Kar Biomatematikai és Számítástechnikai Tanszékére, dr. G. Tóth Lászlót a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézetébe és dr. Peszeki Zoltánt a Gépészmérnöki Kar Rendszertechnika és Menedzsment Intézetébe, továbbá a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Az Év Fiatal Könyvtárosa elismerést adományozta Kristóf Ibolya könyvtárosnak, a SZIE Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár munkatársának.

Az évnyitót levezető Ujj Ágnes elmondta, hogy a kormány és a FAO megállapodásának köszönhetően újabb állami ösztöndíjas hallgatók kezdték meg tanulmányaikat az egyetemen.

Az ünnepséget követően a földszinti rektori díszteremben megnyitották A láthatóvá tett gyökerek című kiállítást, amelyet Koósné Török Erzsébet főkönyvtáros, igazgató és Kissné Bognár Krisztina, főlevéltáros, levéltárvezető mutatott be a közönségnek. A Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár munkatársainak fáradozásával létrejött egyetemtörténeti kiállítás a három évfordulót összefogva vezeti végig az érdeklődőket a magyarországi agrár-felsőoktatás történetén a XVIII. század végétől a XXI. század elejéig. A dr. Walleshausen Gyula ny. könyvtári főigazgató, történész, c. egyetemi tanár emlékének adózó kiállítás 2010. október 31-ig naponta 9.00 – 16.00 óra között látogatható.

Balázs Gusztáv felvételei

*

Professzionális és elegáns – ezekkel a jelzőkkel lehetett illetni az egyetem jubileumi évnyitóját és a hozzá kapcsolódó eseményeket, mint a baráti fogathajtó és főzőversenyt és a Gépészmérnöki Kar ünnepségét.

A különösen szépen sikerült évnyitó meghívón a hármas jubileum logója is sejtette: a Szent István Egyetem megbecsüli múltját, ugyanakkor ismét egy mérföldkőhöz érkezett. Ezt a mérföldkövet jelezték a megújult egyetemi arculat fontos elemei – így például az aulában elhelyezett kari zászlók – és az aulaépületet a főépülettel összekötő folyosón látható kari poszterek.

Szépen muzsikált a vonószenekar és a gólyák sem hagyták cserben esküjükkel a szöveget előmondó társukat.

Valahogy úgy érezte az események részese, hogy ezt a színvonalat szeretnénk mindenhol, mindenkor tapasztalni.