A Forduló Nyitrán

Idén tavasszal táncegyüttesünk meghívást kapott a nyitrai Szlovák Mezőgazdasági Egyetemre az ’Akademicka Nitra 2010’ nemzetközi fesztiválra és versenyre, amit 37. alkalommal rendeztek meg. Összesen 22 táncegyüttest hívtak meg a környező országokból, voltak köztük szerbek, bulgárok, csehek, oroszok, románok, horvátok valamint a tengeren túlról érkező táncegyüttes az USA-ból. Magyarországról egyedül a mi csapatunk vett részt a fesztiválon.

LÍBOR ZITA, HÉJJA BALÁZS

SZIE Forduló Néptáncegyüttes

Két koreográfiával készültünk, a Felcsiki táncokkal és az Ördöngősfüzesi táncokkal. A felkészülés hosszú és fárasztó volt, a heti két táncpróba mellett több hétvégét is erre kellett áldoznunk.

Bár 4 hónapunk volt a gyakorlásra, mégis gyorsan eljött a július 6-a reggel, az indulás napja. A korai kelés ellenére mindenki nagyon izgatottan várta az elkövetkező pár napot. Az utazás csak pár óra volt, így hamar meg is érkeztünk a nyitrai Szlovák Mezőgazdasági Egyetemre, amelynek a kollégiumában volt a szállásunk. Velünk egy időben a Gereben zenekar is megérkezett Zselízről, akik végig velünk voltak és a zenei kíséretet biztosították a fellépéseinken. Elfoglaltuk a szobáinkat, és egy kevés pihenés után már indultunk is fellépni Nyitra belvárosába, a MLYNY nevű bevásárlóközpont megnyitójára. Itt mind a két koreográfiát előadtunk. Ezután visszamentünk a szállásunkra, megbeszéltük a fellépést. Aznap este mindenki korán lefeküdt, hogy kipihentek legyünk a másnap esti versenyre.

Reggel színpad bejárással kezdtük a napot, az Andrej Bagar Színházban, ahol a fesztivált rendezték. Hatalmas színpad várt ránk, külön fény- és hangtechnikával. A próba után elvittek minket egy nyitrai városnézésre. Az idegenvezetőnk egy kint élő magyar hölgy, mutatott nekünk pár ottani népviseletet, és elvitt minket a Nyitrai Várba. Nagyon érdekes és tanulságos dolgokat hallhattunk tőle.

Délután készültünk az esti fellépésre, öltözködés, a lányoknak sminkelés, hajak befonása, stb. Az előadás fél hatkor kezdődött, mi harmadikként léphettünk színpadra. A színfalak mögött már nagyon izgultunk, amikor hallottuk, hogy minket mondanak be a konferansziék. Elég nehezen tudták azokat a szavakat kimondani, hogy: Gödöllő, Forduló, és Ördöngősfüzes.

A fellépés jól sikerült, a közönség sokáig tapsolt.

Este végre kiengedhettük a sok feszültséget, csaptunk is egy rögtönzött táncházat a kollégium főbejárata mellett. A mulatság egészen reggelig tartott és sok mindenkit odavonzott más külföldi táncegyüttesekből. A zenekar sokféle nótát húzott így mindenki a kedvére valót táncolhatott. Eszter, a tolmácsunk, beszélt több csapattal és kiderült, hogy a magyarokat tartják a legmulatósabb népnek. Nem hiába a magyar virtus…

Utolsó nap még több feladat várt ránk. Délelőtt egy felvonuláson vettünk részt, ahol minden nemzetet megcsodálhattunk a saját népviseletében és mindenki előadott egy részletet az estére készített koreográfiájából. Este pedig ismét a színházban táncoltunk a gálán.

Sajnos a fellépés után a zenekarunknak el kellett menni, így aznap csak csendes, beszélgetős este volt. Július 9-én reggel bepakoltunk a buszba és életre szóló élményekkel gazdagodva elindultunk haza.

E pár nap alatt nem csak tapasztalatokat és emlékeket, hanem új barátokat és kapcsolatokat is szereztünk. A csapatunk pedig még jobban összekovácsolódott.

A fesztiválról videó és képgaléria megtekinthető a http://fordulo.szie.hu honlapon.