Nemzetközi művésztelep Szlovákiában és nemzetközi fényszimpózium Pécsett

LONOVICS LÁSZLÓ

főiskolai docens

SZIE Pedagógiai Kar

A szlovákiai Trencsénben rendezték meg harmadik alkalommal az ORA ET ARS Nemzetközi Művésztelepet június 21-től 30-ig. A rendezvényre, melynek házigazdája a trencséni Polgármesteri Hivatal volt, meghívást kapott Lonovics László főiskolai docens, képzőművész, a SZIE Pedagógiai Karának oktatója. A szlovákiai alkotók mellett cseh, lengyel, magyar és orosz képzőművészek alkottak a művésztelepen. A várostól nem messze található egy kolostor, amely a természeti környezettel együtt, romos állapotában is nagyszerű látványt nyújt. A vendéglátók nagyszerű körülményeket teremtettek az alkotó munka számára, sőt a város és környéke idegenforgalmi és kulturális értékeivel is megismertették a művészeket. Természetesen a művésztelep nemcsak az alkotásra való alkalom, hanem arra is, hogy szimpózium jellegű beszélgetésekre is sor kerüljön, továbbá szakmai kapcsolatok létrejöttét is segíti.

Az alkotás témakörét a rendezők csak annyiban kötötték meg, hogy a város, illetve a kolostor vizuális és szellemi hatása inspirálja a létrejövő alkotásokat. A létrejött művek stílusa nagyon változatos képet mutatott, a látványelvű figuratív alkotások mellett akció jellegű performansz művek is készültek, volt olyan alkotó, aki a szakrális témájú képeit art brut-os, kissé naiv stílusban készítette el.

Az elkészült műveket a művésztelep befejezése után két héttel a kolostor udvarában állították ki. A rendezvényről színes, reprezentatív és részletes katalógus készült. Ebben az alkotások bemutatása mellett a telep műhelymunkájának képi illusztrációi is szerepelnek, továbbá az alkotásokról írt elemző írások szlovák, magyar és lengyel nyelven.

*

Július 28-án nyílt meg a Nemzetközi Kepes Társaság kiállítása Pécsett, a VIII. Nemzetközi Fényszimpózium rendezvényeként, a Művészetek és Irodalom Házában. A kiállítást Szőlősi-Nagy András, a Delfti Egyetem rektora nyitotta meg. A társaság tagjaként kiállított ezen a rendezvényen Lonovics László is fény jellegű képeivel. A szimpóziumot 29-én Kroó Norbert, a Tudományos Akadémia alelnöke nyitotta meg, továbbá Tudomány és Művészet címmel előadást is tartott.

A Nemzetközi Kepes Társaság visszatérően rendez fényszimpóziumot Kepes György emlékére 1993 óta. Cambridge-ben a Massachusetts Institute of Technology keretében hozta létre Kepes az első olyan kutatóintézetet, amely művészek, tudósok és technológusok kreatív együttműködését szolgálta és szolgálja. A VIII. Nemzetközi Fényszimpózium célul tűzte ki, hogy fórumot teremtsen a tudomány és a művészet közötti kapcsolat legfrissebb eredményeinek, különösen a fényművészetnek. Színhelyül most azért esett a választás Pécs városára, mert képzőművészeti hagyományai kiemelkedők és jelenleg Európa Kulturális Fővárosa cím birtokosa.

A három napos rendezvényen 12 ország művészei és tudósai tartottak előadást vagy műhelybemutatót, bemutatva a lézer és holográfia művészeti alkalmazásának legújabb formáit, továbbá a kísérleti fotó, animáció és kinetikus művészet eredményeit.