Rektori találkozó Gyulán

A Békés megyében működő karok és a gyulai intézet több mint egy évtizede állnak kapcsolatban a határ menti romániai egyetemekkel.

A sokrétű együttműködés új minőségi szintre emelése érdekében került sor július 8-án Gyulán a Szent István Egyetem és az aradi „Vasile Goldis” Egyetem rektorainak és vezetőinek megbeszélésére.

Dr. Köteles Lajos mb. főigazgató az Európai Unió 2013-2020 között tervezett fejlesztési prioritására épülő közös kutatási-fejlesztési és innovációs szervezet létrehozását javasolta, elsősorban a minőségi élelmiszer előállítás és élelmiszerbiztonság témához kapcsolódva.

A két egyetemi tárgyaló delegáció ülésén az üzleti-vállalkozói szervezetek képviseletében részt vett dr. Turcsán Zsolt professzor és Honti Pál vállalkozó is, akik számos konkrét javaslatot tettek a hatékony és sikeres együttműködésre.

Az ülés azzal a megállapodással ért véget, hogy a résztvevők közös pályázatot készítenek és adnak be a Délkelet európai együttműködésre kiírt brüsszeli pályázatra, annak „Az innováció elősegítése és fejlesztése” elnevezésű 1. pontjához.

Ebbe a pályázatba bevonják a szakmailag kompetens Állatorvos-tudományi Kart és néhány érintett romániai intézetet is.

A pályázati együttműködés alapul szolgál egy közös Egészségipari Klaszter létrehozásához.

A képen (balról jobbra): dr. Solti László rektor, dr. Máthé Ilona főiskolai docens, dr. Aurel Ardelean rektor, Anca Hermenean biológiai tanszékvezető