Együtt-Érzések: díjnyertes filmesek

Együtt-Érzések címmel hetedik alkalommal rendezték meg Gyulán augusztus 26-27-ig a szociális témájú filmek országos szemléjét a Fővárosi Önkormányzat Gyulai Idősek Otthona, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház, a SZIME Békés Megyei Tagozata és a Magyar Szociálpolitikai Társaság közreműködésével. A döntőben a Fővárosi Önkormányzat Gödöllői Idősek Otthonát két rövidfilm képviselte, s mindkettő kiérdemelte a szakmai zsűri és a közönség elismerését.

Kategóriája legjobbjának bizonyult a Próbafülke című film, amely a tavalyi és az idei gödöllői Esélyegyenlőségi Hét célkitűzéseit foglalta össze, emellett ízelítőt adott a két eseménysorozat legfontosabb eseményeiből. A programban gödöllői középiskolások is részt vettek, akik közelebbről is megismerkedhettek az önkéntes segítői munkával, de pl. azt is megtapasztalhatták, milyen kihívásokat rejt egy tolószékben élő vagy valamelyik érzékszervében korlátozott embertársuk élete.

A Kölcsönhatások című film második helyen végzett a szociális intézményekben zajló sportélet bemutatására kiírt kategóriában. A Fővárosi Önkormányzat Gödöllői Idősek Otthonának lakói közel két éve játsszák a bocsa nevű labdajátékot – a Kölcsönhatások e labdajáték és a lakók kapcsolatáról szól.

A filmek elkészítéséhez az Idősek Otthona részéről Kovácsné Blaskó Mariann és Farkas Dávid nyújtott szakmai segítséget; a technikai megvalósításban Hídi Szilveszter és Hanula Gábor, a Szent István Egyetem Kommunikációtechnikai Laboratóriumának munkatársai működtek közre. A gödöllői alkotócsoport 2001 óta tizenhat díjat nyert filmjeivel a különböző országos megmérettetéseken.