Indul a „Tudásdepó-Expressz”

A SZIE Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár (KDKL) munkatársainak szakmai segítségével a jászberényi Alkalmazott Bölcsészeti Kar, a Szarvasi Karok, a gyulai Egészségtudományi és Környezet-egészségügyi Intézet, valamint a békéscsabai Gazdasági Kar könyvtárainak összefogása eredményeként szeptember 1-jén Egyetemünkön is elindulhatott a „Tudásdepó-Expressz”!

A Tudásvagyon széles körű megosztása a régiók közötti együttműködés keretében című nyertes projekt a TÁMOP-3.2.4-08/1 pályázati kiírása keretében került benyújtásra 2009 elején. 2010. február 8-án értesültünk arról, hogy a projektet „második körben” támogatásra méltónak ítélte a pályázat kiírója, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

A SZIE Egyetemi Könyvtár 4 tagkönyvtára összesen 18.750.000 Ft-ot nyert céljai megvalósítására. Fő célkitűzésünk az egyetemi szintű és egységes könyvtár-informatikai szolgáltatások kialakítása, korszerűsítése a felhasználói igények figyelembevételével. A munka során megújul az Egyetemi Könyvtár portálja, mely sokkal több tartalmi szolgáltatást nyújt majd a jelenleginél. Az egyetemi Elektronikus Könyvtár 1.550 dokumentummal bővül a megvalósítási szakasz végére. Különösen nagy öröm számunkra, hogy azok a könyvtárak is tölthetnek fel teljes szövegű, az egyetem oktatói, hallgatói által írt dokumentumokat az Elektronikus Könyvtárba, akiknek eddig erre még nem volt lehetőségük. A könyvtárosok kompetenciáinak a fejlesztésére is gondoltak a pályázat kiírói, így szakmai továbbképzésre is sor kerül.

A központi régióban működő SZIE tagkönyvtárak is eredményesek voltak a Budapesti Corvinus Egyetem  által vezetett Konzorcium tagjaként. A két projekt fejlesztéseit szinkronizálni kell, hogy a pályázati célban megfogalmazott könyvtár-informatikai szolgáltatások 2012-ben már helytől függetlenül elérhetőek legyenek a SZIE valamennyi polgárának. Az Egyetemi Könyvtár főigazgatójának, Koósné Török Erzsébetnek a feladata, hogy a tagkönyvtári fejlesztéséket koordinálja, folyamatosan segítse és felügyelje.

A Tudásvagyon széles körű megosztása a régiók közötti együttműködés keretében című projekt sikeres előkészítése augusztus 31-én zárult! A megvalósítási szakasz szeptember 1-jén kezdődött és 2011. december 31-én fejeződik be.

A projektnyitó rendezvénynek szeptember 27-én a SZIE Alkalmazott Bölcsészeti Kar Könyvtára (Jászberény) ad otthont.

A projektvezető Uhrin Katalin, a SZIE Gazdasági Kar Könyvtárának vezető könyvtárosa; a gazdasági ügyeket dr. Koumou Pascal, a SZIE Tessedik Egyetemi Központ gazdasági koordinátora intézi. A pályázat előkészítési fázisában a szakmai munkát Seres József, a KDKL volt munkatársa végezte, aki a megvalósítás során is vállalta a szakmai irányítást.