Debütáltunk a Múzeumok Éjszakáján

SZABÓNÉ SZÁVAY JUDIT

könyvtárigazgató, Állatorvos-tudományi Könyvtár, Levéltár és Múzeum

Az Állatorvos-tudományi Könyvtár, Levéltár és Múzeum nagy fába vágta a fejszéjét, amikor eldöntötte, hogy egyedülálló gyűjteményét bemutatja a nagyközönségnek. A több mint 25 éve megnyílt állandó kiállítás az elmúlt három év alatt fokozatosan újult meg, így teljes pompájában várta az érdeklődőket.

Örültünk, hogy a szűk szakmai érdeklődésre számot tartó gyűjteményt szélesebb körben tehetjük ismertté. A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat szokásainak megfelelően a kiállítások mellett kulturális programmal is vártuk az érdeklődőket. Még a hivatalos megnyitó időpontja előtt, számítva a korábban érkező „gyerekes” látogatókra levetítettük a Doktor Dolittle csodálatos kalandjait bemutató filmet. Zenei programmal igyekeztünk változatossá tenni a hozzánk érkező vendégek időtöltését. Frideczky Katalin zongoraművész és Szűcs Katalin operaénekes műsorának a „Természet zenéje” címet adta. Pozsgai Zoltán zongoraművész előadásában a „Zongora és patkolástan” c. kiállításunkhoz kapcsolódóan Liszt és Chopin művek hangzottak el.

Az est folyamán komolyabb témák megismerésére is sor került. Dr. Kassai Tibor professzor „hivatlan utitársainkról” a parazitákról tartott előadást, dr. Földvári Gábor a minden kiránduló embert érdeklő kullancsok természetével ismertetett meg bennünket. Dr. Fodor László dékán az est aktív részeseként nagy érdeklődés mellett tartotta meg igen élvezetes előadását a mindennapok témájáról: az állatokról emberre terjedő fertőző betegségekről.

Nem bíztuk a dolgot a véletlenre. Állandó kiállításunk, az Állatorvos-történeti Gyűjtemény dr. Kótai István szakavatott tárlatvezetésével több időpontban is élvezhető volt. Akik ezeket az időpontokat elmulasztották, kézbe vehették a tárlatvezető segédletet, amely rövid magyarázatokkal bemutatja a tárlók gazdag tartalmát. A múzeumi programot a gyerekek számára rajzolási lehetőséggel, keresztrejtvény-fejtéssel, puzzle építéssel tettük érdekessé. A sokrétű foglalkoztatásban segítségünkre volt Karancsi Zita hallgató, Négyesi Barbara és Büki József. Nagy sikere volt a mikroszkópos bemutatónak és az ajándékba adott kutyacsigolyáknak.

A látássérültek számára is élvezhető „Zongora és patkolástan” tapintható kiállítás gazdája és vezetője dr. Szilvási Miklós gyűjtő volt, az ő munkáját segítette Táborossy Anna és Andrásofszky Emese.

Kutyabárca bemutatónkat is nagy érdeklődés kísérte, hiszen bemutatta a ma köztudatban lévő beültethető „chip”-ek elődjeit, a gyakran művészi kivitelezésű azonosító lapocskákat. A gyűjteményt dr. Szabó Antal és Varga Zoltán bocsátotta rendelkezésünkre.

Debütálásunk minden várakozásunkat felülmúlta. 535 látogatót regisztráltunk, és aki ez alkalommal nem jutott el hozzánk, bepótolhatja egy év múlva. Már most hozzákezdtünk a tapasztalatok értékeléséhez és ígérjük, hogy a következő alkalommal még érdekesebb, pergőbb, izgalmasabb programokkal várjuk leendő vendégeinket.